Mahdoton yhtälö

0

Varhan aluevaltuusto on huomenna keskiviikkona kovan paikan edessä, kun se saa eteensä virkamiesten valmisteleman säästösuunnitelman. Suunnitelma sisältää kovia leikkauksia esimerkiksi ikäihmisten palveluihin. Sekin on tiedossa, että nykyisiä terveyskeskuksia tullaan sulkemaan suuri määrä, jos kiinteistöihin kohdistuvat säästösuunnitelmat toteutuvat.

Kritiikin kärki kohdistuu säästösuunnitelmat tehneisiin Varhan virkamiehiin. Osoite on kuitenkin väärä. Niin Varhan virkamiehet kuin luottamushenkilötkin ovat käytännössä mahdottoman tehtävän edessä. Talouden raamit sanellaan valtiovarainministeriössä eikä Varhalla ole liikkumavaraa, koska sillä ei ole omaa verotusoikeutta.

Hyvinvointialuemallin tavoitteena oli siirtää toiminnan painopistettä pois erikoissairaanhoidosta, mutta on käymässä juuri päin vastoin. Terveyskeskuksia suljetaan, ikäihmisten tehostetun palveluasumisen paikkoja vähennetään ja tehdään monia muitakin toimia, jotka eivät todellakaan vähennä hoidon tarvetta vaan kasaavat sitä erikoissairaanhoitoon.

Valta asiassa on maan hallituksella. Onkin spekuloitu sillä, onko maan hallituksen ja varsinkin kokoomuksen tavoitteena ajaa hyvinvointialueet sellaiseen tilanteeseen, että niitä aletaan pakolla liittämään toisiinsa. On hyvä muistaa, että kokoomuksessa oltiin mallia valmisteltaessa sitä mieltä, että kuusi hyvinvointialuetta on Suomessa tarpeeksi. Se saattaa muutaman vuoden päästä olla todellisuutta. Kysyä sopii, vähentääkö se byrokratiaa?