Marttilan Murron kova tyttökolmikko ottaa kaiken irti pienestä kotisalista – Tähtäimessä ovat ensi kesän SM-kisat

0
Martta Koskivainio, Ronja Korpiaho ja Wilhelmiina Mäkelä treenaavat talvikaudella Martintalolla.

MARTTILA. Marttilan Murron 13-vuotiaat yleisurheilijalupaukset Ronja Korpiaho, Martta Koskivainio ja Wilhelmiina Mäkelä valmistautuvat ensi suven kisakauteen treenaten Martintalossa niin uutterasti kuin pystyvät.

Valmentaja Asta Keskitalo toteaa olosuhteiden olevan pienen kunnan mittapuulla hyvät, mutta sisähalleissa harjoitteleville kilpakumppaneilleen Marttilan kolmikko joutuu Keskitalon mielestä antamaan turhan ison tasoituksen.

Hyppääjä hakee tuntumaa Turusta

Korkeushyppyyn keskittyvä Ronja Korpiaho pyrkii harjoittelemaan Martintalon lisäksi silloin tällöin Turussa Kupittaan hallissa.

Käynnit auttavat pitämään mielessä, miltä hyppääminen tuntuu. Harjoittelun tehokkuutta rajoittaa se, että sisähallissa on iltaisin paljon käyttäjiä ja suorituspaikoilla on jonoja.

– Siksi hyppymäärä jää talvella vähäiseksi, Korpiaho sanoo.

Haasteista huolimatta hän on tulevan kesän suhteen toiveikas. Tähtäimessä ovat SM-kisoihin oikeuttavan tulosrajan rikkominen ja itse kisat.

Viime keväänä Korpiahon hypyt paranivat kuin taikaiskusta ja aluemestaruuskilpailuissa hän saavutti T-13-sarjassa ennätyksensä 151 cm, mikä vei Suomen tilastossa sijalle 7. Korpiaho sai sekä piirinmestaruuskisoista että aluemestaruuskisoista pronssia.

– Ensi kesänä haluaisin hypätä ainakin oman pituuteni verran, eli vähän yli 157 cm, hän kaavailee.

Aitajuoksijan matka pitenee

Aitajuoksua treenaavalla Martta Koskivainiolla on sama tavoite kuin Korpiaholla – pääsy SM-kisoihin. Koskivainio aloitti kilpailemisen 60 metrin aidoilla ja saavutti viime kesänä piirinmestaruuskilpailuissa T-13-sarjassa 200 metrin aidoista pronssia.

Ensi kesänä matka pitenee 300 metriin, mitä Koskivainio pitää hyvänä asiana. Hän kokee olevansa vahvimmillaan, kun suoritus vaatii nopeutta sekä kestävyyttä.

Aluemestaruuskilpailuissa Koskivainio oli viime kesänä 5. ja Suomen tilastossa hän on sijalla 19. Koskivainion ennätys 200 metrin aidoissa on 34,65 sekuntia.

Martta Koskivainio keskittyy hyppäämään ja Wilhelmiina Mäkelä sekä Ronja Korpiaho kannustavat.
Martta Koskivainio keskittyy hyppäämään ja Wilhelmiina Mäkelä sekä Ronja Korpiaho kannustavat.

Kuulan SM-mitali on lähellä

Kolmikon vanhin on kohta 14 vuotta täyttävä Wilhemiina Mäkelä. Hän oli viime kesän SM-kisoissa T-14-sarjan kuulantyönnössä 4. ja piirinmestaruuskilpailuista Mäkelä sai kultamitalin. Suomen tilastossa Marttilan Murron kuulalupaus on sijalla 4.

– Ensi kesänä haluan päästä SM-kisoissa mitaleille, pari vuotta kuulantyöntöä tosimielellä treenannut Mäkelä linjaa.

Esikuvanaan hänellä on serkkunsa, kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä. Toinen Mäkelän suuresti kunnioittama yleisurheilija on seiväshyppääjä Wilma Murto.

– Ensimmäisen kerran työnsin kuulaa kisoissa varmaankin 8-vuotiaana. Jokainen työntö oli vähän erilainen, mikä lisäsi intoa. Sekin tuntui hienolta, kun kuula lensi kauas ja nyt kun olen alkanut työntää enemmän, kuula on lentänyt aina vaan pidemmälle, Mäkelä kertoo innostaan harjoitella.

Marttilan urheilukentän remontin valmistumisesta hän on tohkeissaan. Valmista tuli vasta vähän ennen lumen tuloa, joten kuularingin kokeilu jää kevääseen. Myös Ronja Korpiaho ja Martta Koskivainio odottavat innolla, että he pääsevät ottamaan kotikylän kentän haltuun.

Marttilan Murron ryhmässä 10+ harjoittelevat Helmi, Martta, Antero, Wilhelmiina, Milja, Ronja, Olivia ja Jenna. Kuvassa oikealla on heidän valmentajansa, Asta Keskitalo.
Marttilan Murron ryhmässä 10+ harjoittelevat Helmi, Martta, Antero, Wilhelmiina, Milja, Ronja, Olivia ja Jenna. Kuvassa oikealla on heidän valmentajansa, Asta Keskitalo.

Saavutukset 2023

Ronja Korpiaho, T-13 korkeus, piirinmestaruuskilpailuissa 3., aluemestaruuskilpailuissa 3., Suomen tilaston 7. Ennätys 151 cm.

Martta Koskivainio, T-13 200 m aidat, piirinmestaruuskilpailuissa 3., aluemestaruuskilpailuissa 5., Suomen tilaston 19. Ennätys 34,65 s.

Wilhelmiina Mäkelä, T-14 kuula, SM-kilpailuissa 4., piirinmestaruuskilpailuissa 1., Suomen tilaston 4. Ennätys 12,16 m.

Kolmikko treenaa Martintalossa kaksi kertaa viikossa ja lisäksi heillä on ohjattu kuntosalitreeni sekä ohjelmoitu kotitreeni.