Naturally Silent -kanavaa YouTubessa pitävä pöytyäläinen Hilja Isotalo osoittaa, että elämästä voi nauttia turhia kuluttamatta ja hössöttämättä

0
Hilja Isotalon mielestä parasta Pöytyällä on luonnonrauha. Hän on viihtynyt taka-alalla näkyvän Savojärven maisemissa pienestä pitäen.

PÖYTYÄ/Savojärvi. Koululaisena Hilja Isotaloa harmitti, ettei hänen rohkeutensa riittänyt äänekkääseen esilläoloon, mutta aikuisiällä hiljaisuudesta on muodostunut voimavara. Sen turvin on mahdollista aistia asioita ja etenkin luontoa monipuolisemmin kuin kovasti touhottaen.

Kolmisen vuotta sitten Hilja ryhtyi tekemään luontokokemuksistaan videoita, joiden äänimaailmasta vastaavat lähinnä tuuli, vesi ja linnut.

YouTubessa Naturally Silent -kanavallaan julkaisemillaan videoilla Hilja näyttää, kuinka mukavalta tuntuu herätä telttayön jäljiltä, kylpeä metsälammessa kaukana kaikesta tai puuhastella pihamaalla.

Kuvakulma vaihtuu 7–60 sekunnin välein, mikä tekee tunnelmasta seesteisen. Hiljalla on taito hyödyntää monipuolisesti luonnonvaloa ja korostaa retkeilyn sekä mökkielämän kauniita yksityiskohtia.

Suomalainen ei hevin puhu eikä pukahda, ja sitä kaavaa Hiljakin noudatti pitkään. Hän ryhtyi puhumaan videoillaan vasta sitten, kun kanavan tilaajilta oli tullut useita pyyntöjä kuulla kuvaajaa itseään.

Kommentoijat ansaitsevat vastauksen

Videoita Hilja tekee muun muassa kotikulmillaan Pöytyän Rahkiossa, Savojärven ympäristössä sekä mökillä Perniössä.

Aluksi Naturally Silent -kanavaa seurasivat luonnonrauhaa ihastelleet ulkomaiset katsojat ja sittemmin kanavan tilaajakunta on laajentunut Suomeen. Tällä hetkellä tilaajia on peräti 21 500.

Hilja iloitsee laajasta yleisöstä ja tuumaa, että onneksi tämä kaikki tapahtuu netissä.

– Kuormitun arkisissa tilanteissa, jos ympärilläni on paljon ihmisiä. Sosiaalisuuden tarpeeni tyydyttyy sillä, että YouTubessa on vuorovaikutusta. Luen kaikki saamani kommentit ja vastaan tunnollisesti kysymyksiin, Hilja selittää.

Hän ei halua olla vaikuttamiseen pyrkivä tubettaja, vaan ennemminkin hyvää mieltä tarjoileva videoiden tekijä.

– Monilla ihmisillä on hektinen elämänmeno, johon liittyy kaikenlaisen materiaalin hankkimista ja kuluttamista. Tahdon näyttää, että ilmaiseksikin voi olla onnellinen ja nauttia elämästä.

Luovuus on tärkein voimavara

Videoiden tekeminen on Hiljalle mukavalta tuntuvaa luovuuden harjoittamista ja sellaisena hän haluaa sen myös pitää. Hilja korostaa, ettei hän tee videoita rahan takia tai saavuttaakseen suuria katsojamääriä. Moiset tavoitteet loisivat helposti paineita ja väkinäisen tunnelman.

YouTubesta saamiaan mainoskorvauksia Hilja luonnehtii taskurahoiksi, joilla hän on saanut ostettua uuden kameran. Korvauksia voi saada, kun YouTube-kanavalla on yli 1 000 tilaajaa.

– Tärkeimpänä voimavarana videoiden tekemiseen pidän luovuutta. Aina kuvitellaan, että pitäisi olla hienot pelit ja vehkeet, mutta minulla ei ollut aluksi edes jalustaa ja kuvasin videot kännykälläni. Edelleenkin editoin videot ilmaisohjelmalla, Hilja kertoo.

Viime aikoina hän on keskittynyt pihapuuhien taltiointiin ja luontoretkien kuvaaminen on jäänyt vähemmälle. Syynä on, että luonnon katselu kameran linssin läpi alkoi pidemmän päälle laimentaa Hiljan itsensä kokemaa luontoelämysten tenhoa.

Kerropa lopuksi, mikä on hienoin luontokokemuksesi?

– Upeita kokemuksia on useita, mutta yksi mieleenpainuvimmista sattui toissakeväisellä telttaretkellä Lakjärvellä. Paistoin auringonlaskun aikaan lettuja, kun aloin kuulla ulvontaa. Tajusin että ai vitsi, nyt siellä on susilauma. Järkeilin, etteivät ne tule minua teltasta syömään. Eivät ne lopulta tulleet teltalle, eivätkä edes lähelle. Pysyttelivät varmaankin kilometrin tai parin päässä, Hilja vastaa.

Hilja Isotalon kanava löytyy YouTubesta osoitteesta: https://www.youtube.com/@NaturallySilent


Henkilö

Hilja Isotalo
40-vuotias
Perheeseen kuuluu avopuoliso, kaksi koiraa ja kissa
Harrastaa luontoa sekä retkeilyä
Opiskellut luonto- ja eräoppaaksi
Työskentelee tuholaistorjujana
Aloittaa tammikuussa metsäalan opinnot