Pöytyä investoi ensi vuonna harrastuspaikkoihin ja tekee mittavan panostuksen Yläneelle

0
Kunnanjohtaja Mika Joki on tyytyväinen siitä, että Pöytyän koulut sekä päiväkodit on saatu kuntoon ja nyt on mahdollista pönkittää harrastusmahdollisuuksia.

PÖYTYÄ. Kunnanjohtaja Mika Joen viittä vaille valmis talousarvioesitys 2024 on puolisen miljoonaa euroa plussalla ja muutenkin Pöytyän taloustilanne näyttää mallikkaalta.

Kuntaan on luvassa ensi vuonna 17 miljoonaa euroa verotuloja ja 9,4 miljoonaa euroa valtionosuuksia. Verotuloissa on kuluvaan vuoteen verrattuna noin 100 000 euron ja valtionosuuksissa 1,4 miljoonan euron kasvu.

Pidemmän aikavälin ennusteisiin Joki kehottaa suhtautumaan varovaisesti, sillä yleinen taloustilanne on hiipunut jo jonkin aikaa ja se heijastuu viiveellä kuntatalouteen.

Raha kuluu sivistykseen

Pöytyän alustava toimintakate, eli verotuloilla ja valtionosuuksilla katettavat kulut, on ensi vuonna 22,9 miljoonaa euroa. Noin 60 prosenttia kunnan menoista liittyy joko sivistys- tai yhteisöllisyyslautakunnan alaisiin kuluihin.

– Jos huomioidaan, että ruoka- ja puhtauspalvelut sekä myös kiinteistötoimi kytkeytyvät merkittävällä tavalla sivistystoimeen, kaikkiaan yli 75 prosenttia kunnan menoista liittyy sivistykseen, Mika Joki ynnää.

Kasvatuksen ja koulutuksen ohella kuntien harteilla tulevat vuodesta 2025 lähtien olemaan työllistämispalvelut, kun TE 2024 -uudistus otetaan käyttöön. Uudistuksen väitetään olevan kunnille kustannusneutraali, mutta Joki arvelee sen poikivan Pöytyällekin jonkin verran kuluja.

Suurena kysymysmerkkinä hän pitää 2026 alussa toteutettavaa valtionosuusjärjestelmän uudistusta. Kunnille ei ole vielä herunut tietoja, miten se vaikuttaa niiden taloudenpitoon.

Iso investointi Yläneelle

Pöytyä ei aio käynnistää ensi vuonna merkittäviä rakennushankkeita. Niiden sijaan investointilistalla on korjaus- sekä huoltorakentamisen kohteita.

– Tarkoituksena on satsata etenkin liikuntapaikkoihin. Ne ovat jääneet heikolle tolalle, kun aika ja panokset on käytetty koulujen uusimiseen, Mika Joki sanoo.

Ensi vuodelle kaavailluista investoinneista merkittävin on Yläneen palloiluhallin kunnostus, johon ollaan varaamassa 400 000 euroa. Hallin nykyisistä akustiikkalevyistä irtoaa pienhiukkasia eikä valaistuskaan ole ajan tasalla. Pienempiä urakoita ovat Kyrön urheilukentän nurmen ja Kyrön kuntoradan valaistuksen uusiminen.

Ensi vuodelle kaavailtuja remontteja ovat myös Riihikosken virastotalon vesikaton saneeraus ja Riihikodin maalaustyöt sekä paloilmoittimien ja valaistuksen vaihto. Pöytyän kunnan Kyrön toimipisteen remontti on tarkoitus suunnitella 2024 ja toteuttaa vuosina 2025–26.

Riihikoski saanee keinonurmen

Liikuntapaikkojen parannukset jatkuvat näillä näkymin vielä ensi vuoden jälkeen.

Vuonna 2025 vuoroon on tulossa Riihikosken urheilukentän kunnostustyö, joka sisältää tekonurmen asennuksen. Mika Joki arvelee, että 2026 olisi mahdollista uusia Elisenvaaran kenttiä ja Haukkavuoren kuntoradan valaisimia.

Kaikkinensa liikuntapaikkojen kunnostuksesta on muodostumassa kunnalle tuntuva potti, vaikka yksittäisten hankkeiden kustannukset ovat maltillisia.

Pöytyän kunnanhallitus käsittelee kunnanjohtaja Mika Joen talousarvioesitystä 2024 maanantaina 20.11.