Pöytyä laatii Yläneen keskustan maamerkistä myynti-ilmoituksen loppuvuoden aikana

0
Myynnissä olevan Yläneen entisen kunnantalon kiinteistörekisteriotteessa on maininta, että kohteen suojelutarvetta tutkitaan.

PÖYTYÄ. Yläneen entisen kunnantalon tulevaisuutta viitoittaa Pöytyän kunnanvaltuuston päätös, jonka perusteella se on myytävien rakennusten listalla yhdessä Kaulanperän koulutalon kanssa.

Kunnanjohtaja Mika Joen mukaan kunta aikoo kohtapuolin kokeilla, poikiiko kunnantalon myynti-ilmoitus yhteydenottoja.

Varsinais-Suomen ELY-keskus ei ole vielä antanut päätöstä, suojellaanko Yläneen keskustan maamerkki rakennusperintölain nojalla, kuten paikkakunnan kyläyhdistys haluaa. Prosessin myötä kunnantalon kiinteistörekisteriotteeseen on kuitenkin tullut maininta suojelutarpeen tutkinnasta.

Myyntikanava pohdinnassa

Mika Joki on valmistautunut siihen, että ELY saattaa siirtää suojeluasian valmistelun Pöytyän kaavoittajan harteille.

– Annetaan ELY:n hoitaa työnsä ja katsotaan miten käy, Joki toppuuttelee.

Suojeluprosessi ei estä kaupantekoa, mutta se hillinnee ostajakandidaattien kiinnostusta. Mikäli entinen kunnantalo saa tiukan suojelumerkinnän, rakenteellisten muutosten tekeminen käy vaikeaksi.

Vielä on epävarmaa, millä myyntikanavalla kauppaa tullaan hierotaan. Aiemmin Pöytyä on käyttänyt tunnettua nettihuutokauppasivustoa.

Kunnanjohtajan mielestä paras ratkaisu olisi, että kunnantalosta tai Kaulanperän koulusta kiinnostuneet ottaisivat yhteyttä kuntaan ja molemmista saataisiin solmittua suorat kaupat.

Kaulanperän koulu on toinen Pöytyän kunnan kauppaamista rakennuksista. Koulutyö loppui opinahjossa vuoden 2022 kevätjuhlaan.
Kaulanperän koulu on toinen Pöytyän kunnan kauppaamista rakennuksista. Koulutyö loppui opinahjossa vuoden 2022 kevätjuhlaan.

Eskarista voi tulla kuntosali

Yläneen entinen esikoulurakennus ei ole enää kaupan. Ensi vuoden budjetin investointiosassa on teknisen lautakunnan ehdotus, että Yläneen Kirin ylläpitämä kuntosali muutettaisiin sinne.

Kuntosalin siirto ja sen edellyttämät remonttityöt toteutuvat, mikäli kuntapäättäjät antavat niille suostumuksensa.

Iloisena kiinteistöpuolen kuulumisena Mika Joki pitää Heikinsuon Kyläyhdistyksen hiljattain tekemää päätöstä ottaa paikallinen kyläkoulu hallintaan.

– Se on palvelujen säilymisen kannalta hieno ratkaisu, hän kiittelee.

Koulukiinteistön ylläpitokulut ovat mittavat, mikä edellyttää rakennuksen omistajalta vankkaa taloudellista ja teknistä osaamista.

Heikinsuon Kyläyhdistys puntaroi huolella, riittävätkö sen rahkeet vanhan kyläkoulukiinteistön ylläpitoon.
Heikinsuon Kyläyhdistys puntaroi huolella, riittävätkö sen rahkeet vanhan kyläkoulukiinteistön ylläpitoon.