Pula jalkahoitajista vei Tea Jussilan opiskelemaan ja yrittäjäksi

0
Tea Jussila hoitaa nuorille ja vanhoille kevyet jalat.

PÖYTYÄ/Riihikoski. –Jalat ovat tärkeät vauvasta vaariin, jalkahoitaja Tea Jussila toteaa ja kertoo jalkojen hyvinvoinnin vaikuttavan laajasti yleiskuntoon.

Erityisesti ikäihmisten jalkojen hoito on tärkeää, sillä hyvinvoivat ja terveet jalat mahdollistavat turvallista ja itsenäistä asumista omassa kodissa. Mutta myös nuorempien jalat saattavat kaivata hoitoa. Jussilan mukaan esimerkiksi urheilijoiden jalkoihin voi tulla hoitoa kaipaavia kovettumia ja vaikkapa jääkiekkoilijoiden varpaankynnet voivat alkaa kasvaa sisälle päin.

–Rikkinäisistä varpaanväleistä lähtee helposti tulehduksia, Jussila tietää ja varoittaa esimerkiksi ruususta.

Jalkojen kunto vaikuttaa Jussilan mukaan myös selän terveyteen.

LÄHIHOITAJANA kotihoidossa työskennellyt Jussila kiinnostui jalkojen terveydestä ja hyvinvoinnista joitain aikoja sitten havaittuaan omassa työssään, ettei jalkahoitajia tahtonut löytyä. Hän päätti lähteä opiskelemaan jalkahoitajaksi ja opinnot veivät mennessään. Jussila kiinnostui jalkojen hyvinvoinnista niin paljon, että käynnistelee nyt Kevyet Jalat -yritystään.

Tällä hetkellä Jussila työskentelee vielä kahtena päivänä viikossa Riihikosken terveyskeskuksessa ja kolmena päivänä viikossa yrittäjänä. Vuodenvaihteessa hän siirtyy kokopäiväiseksi yrittäjäksi.

Jalkahoitoja Jussila tekee niin kotinsa työhuoneessa kuin asiakkaiden luona. Kotikäyntejä hän tekee etenkin liikuntarajoitteisten ja niiden luokse, joille matkan teko on hankalaa. Haaveissa Jussilalla on oma liiketila muun muassa siksi, että kotona hänellä on kissa ja koiria, joille asiakkaat saattavat olla allergisia.

JALKAHOITO sisältää muun muassa jalkojen kylvetyksen, mikäli se asiakkaan tarpeisiin sopii, kuorinnan, kynsien leikkuun, kynsinauhojen huollon, känsien, kovettumien ja syylien hoidon sekä hieronnan.

–Kylvetys ei välttämättä sovi esimerkiksi diabeetikolle, jolla on haavaumia, Jussila huomauttaa.

Juuri haavojen vuoksi erityisesti diabeetikot kuitenkin hyötyvät jalkahoidosta.

Jalkojen haavaumien hoito vaatii Jussilan mukaan pitkäjänteisyyttä. Haavojen hoitoa hän opiskelee parhaillaan lisää. Lisäksi hän valmistuu helmikuussa lymfahoidon antajaksi.

Jussila on opiskellut ja kouluttautunut ahkerasti siitä alkaen, kun palasi Saksasta Nokian töistä Suomeen. Paluun taustalla oli hänen mukaansa koti-ikävä.

–Halusin saada juuret jonnekin ja hankkia koiran ja kissan, Jussila kertoo.

Pöytyälle hän muutti vuonna 2 011. Paikkakunta oli entuudestaan tuttu, sillä Jussilan perheellä on ollut Pöytyällä kuivanmaan mökki.

–Olen viihtynyt oikein hyvin. Täällä on turvallista ja hyvät sieni-, marja- ja lenkkeilymaastot.

YRITTÄJÄKSI ryhtyminen jännittää Jussilaa kovasti, vaikka perheessä onkin yrittäjätaustaa.

–Toivon, että asiakkaat löytävät palveluni.

Taloudellista turvaa tuo mahdollisuus keikkailla vuokrafirmojen kautta, jos asiakkaita ei heti riittävästi löydykään.

–Koska minulla on työtaustaa kotihoidosta, voin tarvittaessa myös tarjota lyhytaikaista apua tai tikkien poistoa esimerkiksi sairaalasta kotiutuville, Jussila miettii.