Riihikoskelaisen hautaustoimiston Tiina Porthén kohtaa työssään monenlaisia surureaktioita – ”Kuolema yllättää aina, mutta lasten ja nuorten kohdalla yllätyksellisyys korostuu”

0
Tiina Porthén muistuttaa, että surun keskelläkin on lupa valita. Esimerkiksi viranomaisen tai hoitolaitoksen järjestämä vainajakuljetus ei ole este hautaustoimiston vapaalle valinnalle.

PÖYTYÄ/Riihikoski. Pöytyänseudun Hautauspalvelussa Riihikoskella työskentelevä Tiina Porthén, 47, arvioi löytäneensä oman alansa, vaikka hän kohtaakin surua päivittäin.

Yhdelle omaiselle se aiheuttaa vihaa ja toinen voi selviytyä huumorin keinoin. Porthénin mukaan jokainen suree tavallaan, väärää tapaa ei ole olemassa ja usein surureaktion ilmenemismuoto on yllätys ihmiselle itselleenkin.

Hautaustoimistoa Porthén kuvaa monessakin mielessä erikoiseksi kivijalkaliikkeeksi. Kun ovi käy, yleensä sisään astutaan tositarkoituksella ja pakon sanelemana.

Niin ei välttämättä tarvitsisi olla, vaan arkkuja sekä uurnia voi tulla katselemaan, eivätkä neuvot ja toimistojen vertailu maksa mitään. Mikäli haluaa rakentaa tulevan arkkunsa tai uurnansa itse, Porthén lupaa neuvoa materiaalivalinnoissa sekä mitoituksissa. Pyydettäessä hän tilaa arkun pohjalle vaadittavaa erikoiskangasta.

Yksilöllisyys on keskiössä

Tiina Porthénin henkilökohtainen tavoite on kohdella tärkeimpiä asiakkaita eli vainajia niin yksilöllisesti ja hyvin kuin suinkin.

Mielellään Porthén juttelee kiireettömästi omaisten kanssa saman pöydän ääressä. Se helpottaa vainajan toiveiden kartoittamista.

Yksilöllisyyden kunnioittaminen voi tarkoittaa vainajan pukemista hänen lempivaatteisiinsa, pihakiven työstöä hautamuistomerkiksi tai ruumiin kuljetusta tiettyyn paikkaan. Toiveiden toteuttaminen vaatii selvittämistä, kun esimerkiksi seurakunnilla on erilaisia vaatimuksia muistomerkkien suhteen.

Hautauspalvelut on tilattavissa myös netistä ja yksityiskohdista voi sopia sähköpostitse tai soittamalla.

– Nettipalvelut ovat tarpeen niille, jotka asuvat kaukana, Porthén selventää.

Kuolema yllättää aina

Erityistä hautaustoimistoissa on sekin, että asiakas käyttää palvelua vain kerran. Siksi kaiken pitäisi onnistua täydellisesti.

Kuitenkin joskus sattuu odottamattomia asioita ja silloin on Tiina Porthénin mukaan osattava improvisoida nopeasti sekä hoitaa tilanne mallilleen tyylikkäimmällä mahdollisella tavalla.

Tuttaviltaan Porthén kuulee aina välillä kysymyksen, palaavatko asiakkaat kummittelemaan?

– Eivät he tule, niin kauan kuin hoidan heidät niin kunnioittavasti kuin osaan, Porthén vastaa.

Raskaimmiksi hän kokee tilanteet, joissa vainaja on lapsi tai nuori. Ne kolahtavat syvälle sisimpään, vaikka suojana on ”ammatillinen verho”. Porthén toteaa, että sen suojaan on välillä kääriydyttävä, jotta toimintakyky säilyy.

– Kuolema yllättää aina, mutta lasten ja nuorten kohdalla yllätyksellisyys korostuu, hän selittää.

Rankkojen tilanteiden kohtaaminen ei kuitenkaan pelota ammattilaista. Kun jokin jää painamaan mieltä, se puidaan tarvittaessa koko Nousiaisten Hautauspalvelu Oy:n työyhteisön kesken. Pöytyänseudun Hautauspalvelu on osa Nousiaisten Hautauspalvelu Oy:tä.

Fyysinen voima on tarpeen

Ennen tuloaan hautaustoimistoon Tiina Porthén oli nähnyt vainajan vain kerran – kyseessä oli hänen oma isänsä. Vainajien kohtaamiseen ja käsittelyyn Porthén kertoo tottuneensa yllättävän nopeasti.

Sen lisäksi että työ hautaustoimistossa vaatii rauhallisuutta ja empatiakykyä, siinä tarvitaan rutkasti fyysistä voimaa. Sitä Porthén on kerryttänyt kauan jatkuneen hevosharrastuksensa parissa. Tällä hetkellä hänellä on kolme hevosta kotikonnuillaan Mellilässä.

Porthén on käynyt Ypäjän Hevosopiston ja hevosala tarjosikin elannon siihen saakka, kunnes iho-oireet pakottivat vaihtamaan alaa. Niinpä hän suoritti Turun kristillisellä opistolla hautauspalvelualan tutkinnon, pääsi harjoitteluun Pöytyänseudun Hautauspalveluun ja sai vakituisen työpaikan.

Mutta mikä oikein tekee hautauspalvelutyöstä niin mielekästä?

– Parhaita ovat hetket, jolloin omaiset tulevat kiittämään onnistuneista järjestelyistä. Tuntuu hienolta, jos hautajaisista saatiin vainajan näköiset ja hänen tahtonsa mukaiset. Tärkeänä asiana pidän myös erinomaista työyhteisöämme, Porthén kiteyttää.


Kuka?

Tiina Porthén
Asuu Mellilässä
Perheeseen kuuluu kaksi lähes aikuista ja yksi aikuinen lapsi
Harrastaa hevosia
Työskentelee Pöytyänseudun Hautauspalvelussa
Aiemmat tutkinnot Loimaan ammattikoulun vaatetusalalta sekä Ypäjän Hevosopistosta
Suoritti Turun kristillisen opiston hautauspalvelualan tutkinnon