Tarvasjokelainen Risto Elo kokee isänä olemisen palkitsevan vuosi toisensa jälkeen

0
Tarvasjokelainen Risto Elo iloitsee siitä, että nykyään hän saa tarvittaessa apua omilta aikuisilta lapsiltaan.

ISÄNPÄIVÄ. Tarvasjoella vuodesta 2019 lähtien asuneen Risto Elon esikoistytär tuli maailmaan 1988 ja sen jälkeen perheeseen syntyi vielä poika ja toinen tytär. Risto tuumaa lasten saamisen olleen kokemus, joka muutti elämää perusteellisesti.

Hetken mielijohteesta tapahtuneet lähtemiset eivät enää olleet mahdollisia ja kaikessa muussakin oli otettava perhe huomioon. Jälkeenpäin ajatellen yösyöttöjen ja valvomisten aika oli rankkaa, mutta jotenkin palkitsevaa.

– Pääsimme sillä tavalla helpolla, ettei lapsillamme ollut erityistarpeita tai sairauksia, jotka olisivat vaatineet isoja ponnistuksia, Risto kertoo.

Hän ja vaimonsa Eva Linnalaakso-Elo olivat päättäneet keskittyä lapsiin ja jättää muut asiat vähemmälle. Lasten syntyessä molemmat olivat kuitenkin töissä ja kunnalliseen päivähoitoon oli pääkaupunkiseudulla pitkät jonot. Pienokaiset oli vietävä yksityiseen päivähoitoon, joka piti maksaa omasta pussista.

Se oli kallista lystiä ja toisen puolison palkka kului suurelta osin päivähoitolaskuihin.

Koulu on tärkeä

Nykymenossa Risto Elo hämmästelee sitä, että lapsista halutaan tehdä jonkin alan tai lajin huippuosaaja jo pienestä pitäen.

Hänenkin lapsensa harrastivat, mutta se tapahtui lähinnä hauskanpidon vuoksi sekä kokemusten kartuttamiseksi. Lapset kokeilivat yhtä asiaa ja vaihtoivat toiseen. Pari vuotta saman tekemisen äärellä oli pitkä aika.

– Meillä ei harrastettu käymällä kolmesti viikossa tietyn lajin treeneissä, Risto selittää.

Ainut asia, jonka tärkeyttä hän on lapsilleen erityisesti painottanut on koulunkäynti.

Risto kokee olleensa elämässä onnekas ja päässeensä haluamiinsa päämääriin nimenomaan kouluttautumalla. Keskeiset opit koodarin työhön hän sai helsinkiläisestä ATK-instituutista.

Lastensa Risto kertoo ottaneen onkeensa ja saaneen hyvät opiskelupaikat sekä tutkinnot.

Parasta on kasvu

Isänä olemisen upeimpana asiana Risto Elo pitää lasten kasvun seuraamista. Konkreettisimmin se tuntui jokaisen syyslukukauden alkaessa, kun aiemmat kouluvaatteet todettiin pieniksi.

Toinen merkkipaalu oli mopoikä, jolloin lapset ryhtyivät liikkumaan itsenäisesti ja viipymään entistä pidempään omilla teillään.

Iso muutos on ollut tyttärien ja pojan muutto omiin talouksiinsa. Se on asia, jota Risto pureksii silloin tällöin mielessään.

– Lasten lähtö ei ole yhtä valtava asia kuin vauvan syntymä, mutta sekin on merkittävä elämänmuutos, hän tuumailee.

Vaikka lapset ovat muualla, Risto kokee omaavansa heihin vahvat siteet. Lapset ovat helposti saavutettavissa kännykkäviestein ja aina välillä he käyvät tervehtimässä.

Hienoa on Riston mielestä sekin, että nykyään hän voi pyytää ja saada monenlaista apua lapsiltaan. He ovat omien alojensa ammattilaisia ja apu voi olla asiantuntemusta tai vaikkapa fyysistä työntekoa.

Nyt kun elämässä on taas vapaa-aikaa, Risto osallistuu pari kertaa kuukaudessa kouluvaarin ominaisuudessa Tarvasjoen opinahjon arkeen. Etenkin kouluvaarin tietotekniset taidot sekä puutyöosaaminen saavat oppilailta ja opettajilta kiitosta.

Isänpäivää vietetään sunnuntaina 12.11.2023


Henkilö

Risto Elo
Syntynyt 1960
Asuu vaimonsa kanssa Tarvasjoella
Työskentelee yrittäjänä kiinteistöalalla
Kouluvaari Tarvasjoen koulussa
Harrastaa yhdistystoimintaa