Terveisiä veroparatiisista

0

Suomi on veroparatiisi. Valitettavasti kuitenkin se on sitä vain verottajalle itselleen.

Posti toi taas sähkölaskun kuukauden ajalta. Kun tutkiskelin laskua, niin olimme ostaneet verottomana itse tuotetta eli sähköä noin 62 euron arvosta. Laskun loppusumma oli 208 euroa. Miksi näin? No, ensinnäkin siksi, että tuon 62 euron arvoisen sähkömäärän toimittaminen torppaamme maksoi 75 euroa verottomana. Se sisältää siirtämisen lisäksi perusmaksun, joka on noin 30 euroa kuukaudessa. En kylläkään ymmärrä, että mikä perusmaksu, enkä sitäkään, että sähkön ”siirtäminen” on yöllä halvempaa kuin päivällä.

Kun näille edellä mainituille lisätään arvonlisävero, päästään jo yhteissummaan, joka on noin 170 euroa. Mutta sitten itse tuotteen ja sen siirtämisen lisäksi pitää maksaa vielä erikseen sähkövero, joka tässä tapauksessa on noin 38 euroa. Nopealla laskutoimituksella pääsemmekin siihen lopputulokseen, että 62 euron tuote kotiin toimitettuna maksoi 208 euroa, ja toimituksen kokonaisveroprosentti on noin 34.

Eräs vihreiden kansanedustaja on avautunut julkisesti. Hän on maininnut, että hyvätuloisilta eläkeläisiltä pitäisi alkaa periä enemmän veroa eläkkeestä. Eläkkeen alarajaksi tälle hän on laskeskellut 1125 euroa kuukaudessa. Tämä on siis bruttosummana se, minkä hän vielä määrittelee hyvätuloisuudeksi. Hän on syvissä pohdinnoissaan tullut myös siihen loppupäätelmään, että monilla eläkeläisillä on elämä ihan ok. Näin hän sanoi. No mitä tästä voi päätellä? Ainakin sen, että tämän kansanedustajan mielestä on väärin, että joillakin eläkeläisillä on elämä ok. Ilmeisesti sellainen ei hänen mielestään käy päinsä. En tiedä, perustuuko tämä hänen ajatuksensa esimerkiksi kateuteen sitä kohtaan, että siellä ne ikääntyneet ihmiset vain kuljeksivat kylillä kaiken aikaa tekemättä yhtään mitään tuottavaa, ja silti tilille kolahtaa joka kuukausi rahaa ihan tyhjästä. Eli elämä on vähän niin kuin kansanedustajillakin, paitsi että nämä jälkimmäiset eivät välttämättä ole ikääntyneitä.

Elinkustannusten nousu on laittanut miettimään, mistä mahdollisia säästöjä saisi aikaiseksi. Tähän liittyen sain ihan kuningasajatuksen! Postilaatikkoon kun moni on laittanut merkinnän ”ei mainoksia”, niin ajattelin jatkojalostaa ideaa, ja laitan omaan postilaatikkoomme merkinnän ”ei laskuja”. Aika näyttää, toimiiko idea.

toimituksen avustaja
Juha Lahti
juha.lahti@finnrel.fi