Jätevedenpuhdistamon hintalappu ylitti Kosken kunnan kipurajan – Siirtoviemäri Turkuun tai Saloon voi olla järkevämpi vaihtoehto

0
Kuvassa oleva Kosken jätevedenpuhdistamo on tulossa käyttöikänsä päähän ja uuden puhdistamon hintalappu on noussut 6,4 miljoonaan euroon.

KOSKI. Kosken kunta on pyytänyt Sweco Finland Oy:ltä tarjouksen siirtoviemärivaihtoehtojen esiselvityksen laatimisesta.

Alun perin näytti siltä, että uuden jätevedenpuhdistamon rakentaminen Koskelle olisi kannattavampaa kuin jätevesien siirtäminen putkia pitkin Turkuun tai Saloon. Tilanne muuttui Kosken saatua puhdistamohankinnan kilpailutuksesta vain yhden tarjouksen.

Siinä puhdistamon hinnaksi laskettiin 6,4 miljoonaa euroa, kun vielä vuodenvaihteessa 2021–22 kustannusarvio oli noin kolme miljoonaa euroa.

Puhdistamon rakentaminen saadun tarjouksen perusteella tietäisi tuntuvia korotuksia vesihuoltolaitoksen asiakasmaksuihin. Arvion mukaan hinnoittelu nousisi jäteveden käyttömaksujen osalta 10 prosenttia per vuosi seuraavan kymmenen vuoden ajan.

Nyt Sweco Finland tutkii siirtoviemärin tekemistä Koskelta Turkuun tai Saloon. Työn keskeisimpänä osana on selvittää vaihtoehtojen rakennettavuus, vastaanottavien verkostojen siirtokapasiteetti ja mahdolliset muutostarpeet vastaanottavissa verkostoissa.

Esiselvityksessä tarkastellaan myös keinoja, miten Kosken oman jätevedenpuhdistamon rakennushankkeen kustannuksia saataisiin pienemmiksi.

Tammikuun 2024 puolivälissä Sweco Finlandin edustaja esittelee siirtoviemäreistä tehtyjä luonnoksia Kosken tekniselle lautakunnalle. Esiselvityksen on määrä valmistua tammikuun loppuun mennessä.