Lucia tuo valoa vuoden pimeimpään hetkeen – Katso video

0
Lucia Sanni Peltola ja muut valontuojat Alexandra Orlavicius, Kerttu Suominen, Iida Simpanen, Katariina Auranen, Titta Toivonen ja Julia Nurmi.

JOULUKALENTERI, LUUKKU 13. Talvipäivän seisaukseen eli vuoden pimeimpään päivään on aikaa vielä reilu viikko. Juliaanisessa kalenterissa talvipäivän seisaus osui kuitenkin keskiajalla kolmanteentoista joulukuuta eli Pyhän Lucian kuolinpäivään.

Lucia tuo valoa ja iloa vuoden pimeimpään aikaan. Kynttilöitä nähtiin jo maanantaina Elisenvaaran lukiossa, kun Lucia Sanni Peltola ja muut valontuojat Alexandra Orlavicius, Kerttu Suominen, Iida Simpanen, Katariina Auranen, Titta Toivonen ja Julia Nurmi harjoittelivat keskiviikon esitystä.

–Lucian sanoma on kaikkien vääryyksien korjaaminen, Sanni Peltola tiivisti Lucian viestin.

Valon kynttilän lisäksi kulkueessa sytytetään muitakin kynttilöitä: muun muassa rauhan kynttilä sinne missä on sota, ilon kynttilä, sillä kaikki tarvitsevat iloa, rohkeuden kynttilä, sillä vaatii rohkeutta tehdä oikein ja rakkauden kynttilä, sillä rakkaus on parasta mitä ihmissydämestä voi kasvaa.

Suomenruotsalainen perinne

Suomalaisesta kalenterista Luciaa ei löydy, mutta suomenruotsalaisessa kalenterissa nimi on. Perinne onkin tullut Suomeen Ruotsista.

Evl.fi-sivuston mukaan Lucian legenda on synkkä. Sisiliassa Syrakusan kaupungissa 280-luvulla syntynyt Lucia kääntyi kristinuskoon ja kuoli marttyyrinä 13. joulukuuta. Lucian asuun kuuluva punainen vyö symboloikin marttyyrien verta. Lucian nimi viittaa latinan sanaan lux, joka tarkoittaa valoa.