Nimpparisankari: Opettaja Eeva Terävällä on jouluaattona tuplajuhla

0
Eeva Terävä työskentelee Auranlaakson kansalaisopistossa taito- ja taideaineiden vastuuopettajana.

PÖYTYÄ / Kyrö. Tätä nykyä Eevan päivän ajankohta 24.12. tuntuu Eeva Terävästä ihan mukavalta, kun kaksi juhlaa hoituu yhdellä kertaa, mutta lapsena se toisinaan harmitti.

– Olisi ollut kiva juhlia ja saada kakkua sekä lahjoja muulloinkin kuin jouluna ja juhannuksena, jolloin minulla on syntymäpäivä, hän perustelee.

Heikinsuolta kotoisin oleva ja nykyisin Kumilassa asuva Eeva Terävä tietää äitinsä ehdottaneen hänelle etunimeksi Satua tai Saria. Ne olivat 1960-luvun lopulla suosittuja, mutta isä piti kiinni nimitoiveestaan, Eevasta.

Se on suomalainen muoto kansainvälisestä nimestä Eva. Raamatun mukaan Eeva oli Aatamin kylkiluusta luotu maailman ensimmäinen nainen. Evan kerrotaan juontuvan juutalaisesta naisennimestä Havasta, joka on johdettu kahdesta sanasta. Niistä chavah tarkoittaa hengittämistä ja chayah elämistä.

– Etunimeni hyvä puoli on selkeys. Se osataan kirjoittaa sekä lausua kaikkialla, joskin ulkomailla Eeva kirjoitetaan yleensä yhdellä e:llä, mutta ymmärtämistähän se ei haittaa, Eeva Terävä sanoo.

Hänen kohdallaan tyytyväisyyttä etunimeen ovat lujittaneet kotikonnuilla eläneet Eevat, jotka ovat olleet mukavia ihmisiä.

– Nuorempana etunimeni tuntui vähän tätimäiseltä, muttei se enää haittaa, kun olen täyttänyt 54, Eeva Terävä tuumii.

Lempinimien hän muistelee jääneen vähiin. Äitinsä piti hellittelynimenä Eekua ja alakoulun opettaja käytti vanhaa ruotsalaisperäistä Eefa-nimeä.

– En tiedä, mistä opettajani sen keksi, mutta olin hyvilläni siitä, Eeva Terävä sanoo.

Tunnetuista kaimoistaan hän ihailee etenkin Eeva Ahtisaarta.

– Rouva Ahtisaari on saanut aikaan monia hyvä asioita ja on olemukseltaan suoraselkäinen sekä rauhallinen, Eeva Terävä perustelee.

Eeva ja Aatami viettävät nimipäiväänsä 24.12. Viikkolehti esittelee kerran kuukaudessa julkaistavalla Nimpparisankari-palstalla auranmaalaisen nimipäivän viettäjän sekä hänen nimensä taustan.