Perusarki kunniaan

0

Tässä lehdessä oleva Eilisenvaaran yhtenäiskoulun rehtorin Vili Santalan haastattelu kannattaa lukea tarkkaan. Siinä on paljon viisaita ajatuksia.

Suomen heikkoja Pisa-tuloksia on kauhisteltu ja syytä huoleen onkin. Toisaalta ongelmiin on myös ratkaisuja. Kannattaa esimerkiksi kiinnittää huomiota siihen, miten Santala painottaa perusarjen ja perussääntöjen tärkeyttä. Totta on sekin, ettei vuorovaikutusta kannata liikaa problematisoida. Yksinkertainen välittäminen riittää.

Peruskoulu on ainakin osin vieraantunut perusarjen ajatuksesta. Kuvaavaa on, että kun uudessa helsinkiläiskoulussa avoin oppimisympäristö osoittautui katastrofaaliseksi, syyllistä sellaisen koulun rakentamiseen ei löytynyt. Osasyy on järjestelmässä. Opetusministeriössä on virkamiehiä, joilla voi olla periaatteessa kauniilta kuulostavia ajatuksia, mutta hyvin vähän tietoa tai kokemusta koulujen käytännön arjesta.

Tärkeää olisikin, että kun koulujen asioita suunnitellaan, opettajia kuunneltaisiin paljon nykyistä tarkemmalla korvalla.

Koulujen ongelmista ei voi syyttää pelkästään kouluja. Yhteiskunnan hyvät ja huonot kehityskulut näkyvät kouluissa vaikka niissä tehtäisiin mitä. Hyvä esimerkki tästä on yhteiskunnan polarisoitumisen näkyminen kouluissa entistä selvemmin.

Hyvin huonosti ja erittäin hyvin voivien lasten ja nuorten määrä on lisääntynyt, mutta keskiväli on kutistunut. Kehitys on huolestuttava sillä olipa kyse koulusta tai yhteiskunnasta laajemmin, keskiluokan kukoistuksen merkitystä on vaikea korostaa liikaa.