Räiskähtelyt kuuluvat Pia Penttalan mukaan terveeseen perhe-elämään – ”Huutaakin saa, kunhan muistaa pyytää anteeksi”

0
Pia Penttalan mukaan lapsen kannalta olisi kauheaa, jos hän varttuisi täydellisten vanhempien seurassa. Sellaisessa seurassa lapsi ajattelisi ennen pitkää, ettei hänen kannata tehdä mitään, kun täydellisyyttä on mahdoton tavoittaa. Kuvassa Penttala on Kosken koulukeskuksen juhlasalissa.

KOSKI. Supernanny Suomi -televisio-ohjelmasta tuttu Pia Penttala sanoo suomalaisen perhekirjon olevan moninaisempi kuin milloinkaan ennen – on ydinperheitä, uusperheitä, yksinhuoltajaperheitä, sijaisperheitä, sateenkaariperheitä ja kaiken lisäksi perheiden sisällä saattaa olla erilaisia parisuhteita.

Yhteiskunta on mennyt Penttalan mukaan sellaiseen suuntaan, että erilaisuus on hyväksyttävämpää kuin ennen. Sietämisen lisääntyminen puolestaan turvaa lasten elämistä ja olemista kotien ulkopuolella.

Vaikka Penttala sanoo liputtavansa erilaisuuden puolesta, silti kaiken pitäisi hänen mielestään lähteä maalaisjärjestä, tavallisuudesta ja kotona olemisesta. Vanhempien tulee olla keskinkertaisen tylsiä, jotta suhde lapsiin rakentuu vantteraksi kuin navetan kivijalka.

– Jos koko ajan mennään jonnekin tai ostetaan jatkuvasti uutta tekemistä, kivijalka ei rakennu, Penttala sanoo.

Hössötyksellä syntyy korttitalo ja ennen pitkää se romahtaa. Perheiden onneksi Auranmaankin kunnista löytyy supernannyjä, joilla on osaamista saada junat raiteilleen.

Aikuiset määräävät, lapset tottelevat

Jotta lapset kokisivat olonsa turvalliseksi, heidän on tiedettävä paikkansa. Pia Penttala tarkoittaa tällä sitä, ettei lapsi saa määrittää mitä perheessä tehdään ja minne mennään. Jos niin pääsee käymään, lapsesta tulee helposti levoton, aggressiivinen ja huonovointinen.

– Vanhempien on määriteltävä, milloin aamulla noustaan ylös ja lähdetään kouluun sekä kuinka koulun jälkeen tehdään läksyt ja kotitehtävät, Penttala luettelee.

Lasten kuuluu ryhtyä taistelemaan sääntöjä vastaan, mutta vanhemmat eivät saa antaa periksi. Kapinoidessaan lapset harjoittelevat vuorovaikutustaitoja, joita he tarvitsevat pärjätäkseen kodin ulkopuolella.

Tärkeää on sekin, että vanhemmat kykenevät henkilökohtaisesti seisomaan yhteisten sääntöjen takana.

– Niitä ei pidä kopioida Kodin Kuvalehdestä tai Jenni Haukiolta. Jos esittää jotakin muuta kuin oikeasti on, lapsi kokee vanhempansa vieraaksi, Penttala valistaa.

Aikuinen saa hänen mukaansa huutaakin, mutta sitten on osattava pyytää anteeksi. Myös huumoria pitää olla ja leikkiäkin tulee laskea. Kotona on voitava osoittaa kaikenlaisia tunteita.

Kun äänenpainot nousevat, Penttalan kokemusten mukaan kyseessä on monesti kiukku, ärtymys tai turhautuminen. Varsinaista vihaa esiintyy harvoin.

– Olen minäkin huutanut kotona ja heitellyt koulureppuja, mutten kakaroita ole heitellyt. Siihen minulla on pidäkkeitä ja niitä on kaikilla aikuisilla kaikenlaisten tunteiden säätelyyn, Penttala valistaa.

Muistipeli tai iltapala ovat laatuaikaa

Vanhempana oleminen on Pia Penttalan mielestä asiantuntijuutta. Parhaiten se kehittyy viettämällä aikaa kotona ja olemalla läsnä arkisissa tilanteissa.

Muotisanaksi muodostunut laatuaika nostaa Penttalan karvat pystyyn ja siitä hänellä riittää sanottavaa vaikka kuinka. Hänen mielestään parasta aikaa elämässä on perheen kesken pelattava muistipeli, ateriointi työpäivän jälkeen tai iltapalan laittaminen yhdessä.

Noissa tilanteissa lapset saavat kokea, että he elävät muun perheen kanssa samassa rytmissä ja riittävät sellaisina kuin ovat.

Lapset vertaavat kelpaamistaan nykyään liiankin kanssa, mikä kumpuaa some-maailmasta. Siitä irrottautumista yksinkertaisen yhteisen tekemisen turvin Penttala pitää tärkeänä.

Meneminen perheen kesken elokuviin ei täytä todellisen laatuajan kriteerejä.

– Ollaan pimeässä naamat täynnä karkkia ja katsotaan ruutua. Ei siinä oikeasti olla yhdessä, Penttala puuskahtaa.

Pia Penttala luennoi Kosken koulukeskuksessa Kosken ja Marttilan kuntien sekä MLL Koski Tl:n, MLL Marttilan ja Salon seurakunnan järjestämässä tilaisuudessa.

Pia Penttala kehottaa perheitä jättämään kännykät sivuun edes siksi aikaa, kun kokoonnutaan aterialle. Se rauhoittaa tilannetta ja ruoan nauttiminen puolestaan tuottaa luontaista mielihyvää.
Pia Penttala kehottaa perheitä jättämään kännykät sivuun edes siksi aikaa, kun kokoonnutaan aterialle. Se rauhoittaa tilannetta ja ruoan nauttiminen puolestaan tuottaa luontaista mielihyvää.

Kuka?

Pia Penttala
53-vuotias
Erityistason psyko- ja perheterapeutti
Työskennellyt lasten ja perheiden kanssa yli 30 vuotta
Kolmen aikuisen lapsen äiti
Puoliso Ari Penttala
Harrastaa hevosia
Nousi julkisuuteen Supernanny Suomi -televisio-ohjelman myötäUudet Supernanny-jaksot odottavat esittämistä

Pia Penttala kertoo olleensa viime kesänä Supernanny-kuvauksissa. Ohjelman idea on, että supernanny ,super lastenhoitaja, Pia Penttala auttaa lapsiperheitä kohti parempaa arkea. Uusissa jaksoissa esiintyvät perheet ovat Penttalan mukaan melko toisenlaisia kuin ne, joiden kanssa hän oli aiemmin tekemisissä.

– Esiin nousivat monet koronan aiheuttamat hankaluudet, Penttala kertoo.

Hänelle ei ole vielä kerrottu, milloin uudet jaksot esitetään televisiossa.