Apteekki ei korvaa terveysasemaa

0

Pääministeri Petteri Orpon hallitus haluaa lainsäädännöllä edesauttaa apteekkien toiminnan laajentamista matalan kynnyksen terveyspalveluihin. Tämä tarkoittaa sitä, että apteekkeihin olisi entistä helpompi perustaa terveyspisteitä, jollainen on jo esimerkiksi Loimaalla.

Hallituksen tavoite on auranmaalaisten kannalta sikäli mielenkiintoinen, että sen myötä paikallisissa apteekeissa voisi saada edes joitakin terveydenhoitopalveluja, jos Varha päättää sulkea alueen terveysasemia.

Uudistuksesta ei kuitenkaan ole maaseudun palvelutarjonnan pelastajaksi – ei ainakaan pienituloisimpien kohdalla. Apteekkien on saatava palveluistaan katetta liiketoimintansa pyörittämiseen. Väistämättäkin niiden terveyspisteissä annetut palvelut maksavat asiakkaille enemmän kuin käynti Varhan terveysasemalla. Tokihan ompeleiden poisto lähiapteekissa voi olla edullisempi kuin edestakainen taksimatka lähimmälle terveysasemalle. Varmaa kuitenkin on, että entistä useampi vaiva jäisi rahapulan vuoksi hoitamatta ja hoitovelka paisuisi

Hallituksen ajama uudistus ei ole missään nimessä mutkaton apteekeillekaan. Palvelutarjonnan laajentaminen kun vaatii kouluttautumista ja mahdollisesti henkilökuntamäärän lisäämistä. Farmaseuteista on pula ja vielä vaikeampaa on rekrytoida farmaseutti–sairaanhoitajia. Paras ratkaisu olisi, jos Varha vuokraisi apteekeilta tiloja kiertäville sairaanhoitajilleen, jotka toimisivat niissä kuten terveysasemallakin.