Emma Nurmi otteli EM-kultaa – Thainyrkkeily koukutti Oripään Vesan kasvatin

0
Emma Nurmi voitti joulukuun alussa thainyrkkeilyn EM-kultaa. Kuva syksyn SM-kisoista, jotka Nurmi myös voitti. Kuva: Iina Kautto.

THAINYRKKEILY. Thainyrkkeilijä Emma Nurmi , 31, teki joulukuun alussa melkoisella varmuudella oripääläisittäin historiaa voittamalla Euroopan mestaruuden. Turkin Antalyassa pidetyissä kisoissa hän otteli naisten 71-kiloisten sarjassa voittaen ruotsalaisen Anna Strandbergin ja lajin hallitsevan maailmanmestarin, venäläisen Ekaterina Bezhan. Venäläiset saivat osallistua kisoihin ilman maatunnuksia.

–Hävisin ensimmäisen erän, mutta voitin kaksi viimeistä erää, jolloin EM-kulta matkasi Suomeen, Nurmi kertaa ottelua Bezhania vastaan.

Parikymppiseksi Oripäässä asunut, Oripään Vesassa alakoululaisena yleisurheillut ja sittemmin porilaistunut Nurmi löysi thainyrkkeilyn kuutisen vuotta sitten.

–Kamppailulajit ovat kiehtoneet minua melko nuoresta asti, mutta vasta Poriin muutettuani oli elämässä sopiva hetki hakeutua uuden harrastuksen pariin. Peruskurssilla kunto nousi kohisten, sen jälkeen sparreissa koukutuin lajiin, myös esteratsastuksessa aiemmin kilpaillut Nurmi kertoo.

THAINYRKKEILYSSÄ Nurmea kiehtoo eniten se, kuinka oma keho toimii voimankäytön välineenä.

–Henkinen puoli on ihan oma juttunsa, vaaditaan mielenhallintaa, rohkeutta ja malttia. Olen myös hieman yllättynyt siitä, kuinka kamppailulaji voi toimia tietyllä tavalla itseilmaisun välineenä, tässä saa olla luova. Laji on syventänyt itsetuntemusta ja kehittänyt minua ihmisenä, hän miettii.

Nurmi on Euroopan mestarin lisäksi lajin hallitseva Suomen mestari ja SM-hopeamitalisti vuodelta 2 022. Suomenmestaruudesta hän on kamppailut 75-kiloisten sarjassa. Hänen vahvuuksiaan on muun muassa ulottuvuus.

–Olen 183 cm pitkä, Nurmi kertoo ja lisää vahvuuksikseen taistelutahdon, reaktiokyvyn ja painostavat hyökkäykset.

–Kestävyyskuntokin on kohdillaan, mikä tuli testattua Turkissa, hän lisää.

Kutsun EM-kisoihin Nurmi sai vain muutama viikko ennen kisoja. Kisoihin hän lähti sekalaisin odotuksin ja tuntemuksin.

–Halusin kovasti lähteä ottelemaan ja olin varma, että voisin sijoittua. Kuitenkin jännitin kisoja aivan tolkuttomasti jo viikkoja ennen Turkkiin lähtöä, jopa niin paljon, että piti muistuttaa itseäni, ettei ottelu ole vielä huomenna. Jännitystä lisäsi se, että kyseessä olivat ensimmäiset arvokisat ja vielä ulkomailla, eikä voinut täysin tietää, mitä on edessä.

Kuten jo tiedetään, ottelut menivät lopulta hienosti ensikertalaiselta, vaikka molemmat vastustajat olivat kovia.

–Pystyin pitkälti toteuttamaan valmentajien ohjeita molemmissa otteluissa eikä kuntokaan pettänyt. Ideana oli viedä vastustajan tila pois ja sotkea tämän rytmi lähiottelutekniikalla, jossa avaimina ovat polvien ja kyynärpäiden käyttö.

Nurmen mukaan Strandberg oli ottelussa tasaisen vahva kunnes alkoi toisessa erässä väsyä.

–Bezhan oli teknisesti taitavampi ja pääsikin ensimmäisessä erässä heittämään minut kanveesiin useamman kerran. Loputonta hyökkäyspainetta ei hänkään kestänyt, vaan alkoi murentua toisen erän aikana, Nurmi sanoo ja kertoo otteluiden jälkeen olon tuntuneen kaikkensa antaneelta.

–Olin lopen hengästynyt ja lihaksia hapotti. Ainekset voittoon tulivat varmasti tekniikan ja kunnon harjoittamisesta, henkisellä puolella oman mielen hallinnasta.

EUROOPANMESTARUUS tuntuu Nurmesta vielä epätodelliselta, mutta hän arvioi voiton tuoneen valtavasti lisää itseluottamusta.

–Tästä on erinomaisen hyvä jatkaa kehittymistä tulevaisuuden arvokisoja ajatellen, hän miettii ja kertoo toiveenaan olevan MM-kisoihin pääsyn.

MM-kisat on perinteisesti järjestetty kesäaikaan. Tämän vuoden kisojen aika ja paikka ei vielä ole tiedossa. Tietoa kisoihin pääsystä odotellessa Nurmella on edessä Pohjoismaiden mestaruuskilpailut Tukholmassa 26.–27.1. ja SM-kisat maaliskuussa Oulussa.

Oripäässäkin Nurmen voi ajoittain tavata hänen käydessä isäänsä ja veljiään tapaamassa.

–Samalla tulee liikuttua Oripään metsissä ja kylällä juosten tai pyöräillen, Nurmi kertoo.

Metsä ja luonto ovat aina olleet Nurmelle aina tärkeitä. Tällä hetkellä hän treenaamisen lisäksi opiskelee metsäkoneen kuljettajaksi.

–Kun mietin, kuinka metsässä olemisen ja työnteon voisi yhdistää, ajattelin, että metsäkoneen kuljetus sopisi siihen erinomaisesti.