Onneksi on paikallisia osaajia

0

Kipakat pakkaset lauhtuivat hetkellisesti ja putkimiehillä sekä kiinteistönhoitajilla piti kiirettä, kun he riensivät paikasta toiseen sulattamaan jäähän jämähtäneitä putkia. Suurilta vesivahingoilta on tiettävästi vältytty ja siitä on kiittäminen onnistunutta varautumista sekä LVI-alan yrittäjiä, joita Auranmaalla on asukaslukuun nähden runsaasti.

Vastaavia toimijoita löytyy kaupungeista, mutta tuskinpa he tulevat kovinkaan nopeasti tai ainakaan edullisesti työkeikalle levikkialueemme takamaille. Paikallisissa osaajissa on sekin etu, että he tuntevat kotikulmiensa rakennuskulttuurin vahvuudet ja heikkoudet. Pidetään näistä yrittäjistä kiinni käyttämällä heidän palvelujaan, jotta mukavan asumisen edellytykset säilyvät maaseudulla.

Putkivaivojen lisäksi talvien lauhtuminen on painanut unholaan vanhan kansan termin ”tulipalopakkaset”. Kielitieteilijät väittävät sen kuvaavan kylmän sään aiheuttamaa polttavaa ihoaistimusta, mutta tokihan pakkanen lisää lämmitystarvetta ja siten myös onnettomuusriskiä. Pakkasen syytä tai ei, tulipaloja on sammutettu viimeisen viikon aikana eri puolilla Auranmaata.

Uhkaavimpia tilanteita koettiin Yläneellä, kun navettarakennuksen teknisessä huoneessa todettiin runsaasti savunnut kytöpalo. Jälkeenpäin isäntä kiitteli apuun tulleita ja muistutti, kuinka tärkeä rooli pelastuslaitoksella sekä paikallisilla palokuntalaisilla oli, jotta palo saatiin hallintaan ja 150 eläintä pysyivät turvassa.