Pakkanen notkautti auton akkujen saatavuutta

0
Pakkasella hyytyy akku, ja niin hyytyy akkujen valmistamisen tahtikin.

AURANMAA. Auton akkujen saatavuusvaikeudet ovat sään lauhtuessa helpottumassa. Jonkinasteisen akkupulan syynä ovat sekä Suomessa että koko Euroopassa viimevuosia tiukemmat pakkasjaksot.

Loimaalaisen autohuoltoyrityksen Konekon Risto Markkula kertoo, että ainakaan vielä näillä pakkasjaksoilla ei oltu pulassa. Omassa varastossa hänellä on aina jokunen perusakku. Tilanne on ollut Harri Välimäen mukaan yhtä hyvä loimaalaisessa Hinauslinkissä.

Kumpikin sanoo, etteivät akut ole loppuneet missään vaiheessa. Erikoisakkuja ei tukusta ole saanut, mutta niiden kysyntäkin on pientä.

Motonetin akkutuoteryhmän vastaava Mikko Pakarinen sanoo, että erityisen vaikeaa on ollut saada moderneja AMG-akkuja. Hän kertoo, että kaikkien akkujen kysyntä kymmenkertaistui Motonetissä pakkasten kiristyttyä. Nyt keskusvarastoon tulee täydennystä päivittäin ja perusakkuja on saatavilla kohtuullisen hyvin. Motonetin kahdesta akkutoimittajasta toinen on pystynyt tuomaan maahan akkuja melko ongelmitta, toinen ei.

– Suomi on vain pieni markkina-alue Euroopassa.

Autoliitto ei ole pystynyt tekemään akunvaihtoja vähän vanhemman mallisiinkaan autoihin, koska ”kolmelta varastolta akut ovat lopussa”. Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen sanoo, että akkuvarastoissa on tyhjiä hyllyjä, mutta saatavuudessa on alueellisia eroja.