Putkia on jäätynyt, mutta pahoja vaurioita on tullut vähän

0
Pasi ja Kalevi Toivosella on pitänyt kiirettä putkien sulatuksissa. Kuvassa on sulatusmuuntaja, joka tepsii metallisiin putkiin. Muovisiin tarvitaan höyrysulatus.

PÖYTYÄ. Pitkään jatkuneet kovat pakkaset ja sään nopea lauhtuminen rasittavat talojen rakenteita, vesiputkia ja talotekniikan muuta laitteistoa. Alan ammattilaiset ovat tehneet alkuvuodesta sulatustöitä, mutta laajoja, pahoja vaurioita on tapahtunut melko vähän.

Pöytyän kunnan tekninen työpäällikkö Teemu Ala-Kleme sanoo, että yksittäisille asiakkaille on jouduttu vaihtamaan vesimittareita jäätymisvaurioitten takia. Kunnan kiinteistöissä ei vaurioita ole ilmennyt. Riihikosken terveysasemalla putkia jäätyi kylmän ilman johduttua sisätiloihin, mutta putkirikkoja ei ehtinyt tulla.

–Jäätyminen ei vaikuttanut terveysaseman toimintoihin, Ala-Kleme sanoo.

–Pahempaan oli kaikkialla varauduttu.

Yksi omakotitalo jäätyi

LVI-Toivosella riitti pakkasviikolla putkien sulatus- ja korjaustöitä.

–Näin paljon ei ole sulatushommia ollut moneen lähivuoteen, sanoo Kalevi Toivonen.

Pasi Toivonen toteaa, että leutoja talvia on ollut niin pitkään, että moni ei ole ymmärtänyt tai osannut varautua koviin pakkasiin.

–Yksi omakotitalo oli jäätynyt. Sisällä oli pakkaslukemia, kun asukkaat olivat pidemmällä lomareissulla. Sulatettiin sen verran, että saatiin pääsulku kiinni, niin ei lähde vedet valumaan sisälle.

Pasi Toivonen sanoo, että 1970–1980-lukujen omakoti- ja rivitaloissa eristykset eivät ole yhtä hyvät kuin uusissa.

–Jos vielä hiiri on kaivanut eristyksiin koloja, kylmä ilma pääsee suoraan sisään, ja jos siinä menee putki, se jäätyy.

–Moni on halunnut säästää kalliin sähkön kulutusta ja säätänyt tuulikaapin patterin hyvin kylmäksi. Jos vielä väliovi on kiinni, tuulikaapin katossa kulkeva runkoputki pääsee jäätymään, toteaa Pasi Toivonen.

Sään lauhduttua tiistaina tilanne asettui, eikä hälytyksiä tullut keskiviikkonakaan.

–Pari kolme päivää pitää tässä taukoa, sitten tulevat taas pakkaset, Pasi Toivonen sanoo.


 

FAKTA

* Omakoti- ja rivitalot sekä mökit voivat kovilla pakkasille joutua vaaraan. Kylmästä jäätyneet vesiputket voivat aiheuttaa tulipalon, jos niitä erehtyy sulattelemaan itse.

* Jäätyneitä putkia ei saa sulattaa avoliekillä tai kuumailmapuhaltimella omatoimisesti, vaan apuun tarvitaan LVI-alan tai kiinteistönhoidon ammattilainen.

* Putket saattavat rikkoutua myös sään lauhtuessa, kun jo jäätyneiden vesiputkien jään rakenne muuttuu, mikä saattaa halkaista putkia.

* Jäätymiseen kannattaa varautua jo ennen pitkää pakkasjaksoa. Jos näin ei ole tehnyt, voi tilanteen vielä yrittää pelastaa sillä, että jättää veden tippumaan hanasta. Sitä tulee silloin jatkuvasti valvoa. Veden tippumisvauhdin ei tarvitse olla voimakas vaan vähäinenkin lirinä auttaa.

Lähde: Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK