Riihikoskelainen Moto Tapsa tarvitsee jatkajan – Yrittäjän mieli vetää töihin, mutta kroppa pistää välillä hanttiin

0
Tapani Piironen istuu saksalaisista osista kootun pappatunturin satulassa. Miehellä ja mopedilla on sama syntymävuosi, 1959.

PÖYTYÄ / Riihikoski. Moto Tapsana tunnettu yrittäjä Tapani Piironen saavutti joulukuussa eläkeiän, muttei hän ole työnteosta luopunut. Korjaustyö päivässä, omaan tahtiin touhuten on hyvä vauhti.

– Aiemmin sain nostettua suuren moottoripyörän yksinäni pukille. Nykyään tarvitsen siihen apuvoimia, Piironen sanoo ja kertoo 2010 tehdystä leikkauksesta, jossa hänen pinteeseen jäänyt hermonsa yritettiin vapauttaa.

Leikkaus ja korjausleikkauskaan eivät onnistuneet – särky jäi ikuiseksi seuralaiseksi. Kipuja aiheuttaa myös moninivelrikko. Yhtenä päivänä se vaivaa enemmän ja toisena vähemmän.

Työnarkomaaniksi itseään luonnehtiva Piironen on opetellut elämään kolotusten kanssa, kuuntelemaan kehoaan ja hidastamaan vauhtia. Aiemmin hän pysyi korkeintaan kolme päivää paikoillaan, mutta viime elokuussa syntymäpäivän aikaan vietetty viikon loma Eläkeliiton nivelryhmän kanssa tuntui jo ihan mukavalta vesijumppineen sekä sähköpyöräilyineen.

Mopokipinä syttyi lapsuudessa

Rakkaus moottoreihin on kytenyt Tapani Piirosen sydämessä lapsesta saakka. Hän varttui isovanhempiensa hoivissa Turun Korppoolaismäellä. Tapani-poika osallistui mammansa ja pappansa kanssa Turun kaupungin tilaamiin ajoihin Bedford-kuorma-autolla.

– Mammani oli autoilija ja pappani toimi kuskina, Piironen täsmentää.

Jännittävimpiä olivat kaatopaikalle suuntautuneet reissut, joilta kertyi kotiintuomiksiksi mopojen, moottoripyörien ja koneiden osia. Niistä kun sai rakennettua toimivia kulkupelejä.

– Jos kaatopaikalle vietiin puoli kuormaa, takaisin tultiin yleensä koko kuorman kanssa, Piironen muistelee.

Rakenteluharrastus antoi nuorukaiselle luottoa omaan osaamiseen ja itse mopoilu loi vapauden tunnetta.

Tähän liittyen Piirosella on liiketilassaan Riihikosken Jouhiniityntiellä tyylikäs rivi Tuntureita. Laitimmaisena komeilee museokatsastettu, jaffankeltainen Tunturi Sport vuodelta 1971. Miehen silmäterä on alkuperäiskuntoinen pappamalli vuodelta 1959.

Mopedirivistön vastakkaisella seinustalla on toinen Piiroselle tärkeä kokoelma, muistoja isovanhempien kotikonnuilta – Karjalasta.

Moto Tapsa on ollut Riihikosken Jouhiniityntiellä vuodesta 2014.
Moto Tapsa on ollut Riihikosken Jouhiniityntiellä vuodesta 2014.

Kahden ison jälleenmyyjä

Puheenlahjansa ja suorasanaisuutensa Tapani Piironen arvelee saaneensa sukuperimänä Koiviston suunnalta.

– Pyrin myymään mahdollisimman hyviä koneita tarvitsijoille. Halvoista ja heikoista kiinavehkeistä en tykkää, joskin moni ostaa niitä tuijottaessaan pelkkää hintaa, hän sanoo.

Viimeiset 15 vuotta Piironen on ollut metsä- ja puutarhatyökaluista tunnetun Husqvarnan edustaja. Vuosikymmen sitten Moto Tapsan valikoimiin tuli myös moottori- ja raivaussahoja valmistava Sthil.

Alusta lähtien yrityksen liiketoiminta on käsittänyt moottoripyöräremonttien tekemistä, kiinteistönhuoltoa sekä teollisuuskunnossapitoa. Nykyään toimenkuvaan kuuluu myös ruohonleikkurien talvisäilytys ja Husqvarnan ajoleikkurien kausihuollot.

Piirosen toiveena on löytää yritykselleen jatkaja vuoden kuluessa ja ryhtyä sitten viettämään vapaaherran elämää. Jatkajalla pitäisi olla laaja-alainen innostus teknisiin vempaimiin ja niitä tulisi kyetä huoltamaan tietyn aikataulun puitteissa.


Kuka?

Tapani Piironen
Kotoisin Turusta, asuu ja yrittää Riihikoskella
Asentaja–koneistaja Turun ammattikoulusta
64-vuotias
3 aikuista poikaa
Aloitti yrittäjäuransa 14.2.2002 Oripäässä
Harrastaa moottoripyöräilyä ja avantouintia

Tapani Piirosen Hilu-kissa tahtoo asiakkailta rapsutuksia, mutta kuvaushommat eivät oikein ole sen mieleen.
Tapani Piirosen Hilu-kissa tahtoo asiakkailta rapsutuksia, mutta kuvaushommat eivät oikein ole sen mieleen.