Smash-kolumni: Uusi vuosi, muttei kovinkaan uudet kujeet

0

Tammikuu on ainakin kaltaiseni kehostaan epävarman, ylisuorittamiseen taipuvaisen nuoren painajainen. Iltapäivälehtien sivut ovat täynnä dieettejä, jotka lupaavat noudattajilleen kuun ja tähdet taivaalta ja kauppojen hyllyt notkuvat urheilutarvikkeita. Tarjolla on jos jonkinmoista “kinkunsulatusjumppaa” ja kuntosalijäsenyyskin olisi alennuksessa.

Näinä hetkinä on haastavaa muistaa, ettei omassa kehossa ole mitään vikaa eikä joulun herkutteluja tarvitse kompensoida ankaralla rasvattomalla, kalorittomalla ja mauttomalla dieetillä – oli oma keho tai elämäntapa millainen tahansa.

Uudenvuoden lupaukset voivat parhaimmillaan poikia paljonkin hyvää, eikä terveellisessä elämäntavassa ole mitään pahaa. On kuitenkin tärkeää välttää ylilyöntejä ja muistaa, että myös herkuttelu on osa terveellistä ruokavaliota. Ja jos jokin asia omassa elämässä kaipaa muutosta, voi sen tehdä minä tahansa päivänä vuodesta. Yksilönä toksiseen dieettikulttuuriin vaikuttaminen voi tuntua hyvin vaikealta, mutta jokainen meistä voi omalta osaltaan tietoisesti pyrkiä vähentämään negatiivista keho- ja ruokapuhetta.

Asetin itselleni tälle vuodelle vain yhden tavoitteen. Vuonna 2024 haluan lisätä elämääni asioita, jotka tekevät minut onnelliseksi. Siihen yhtälöön ei itselläni kuulu minkäänlaista dieettiä, pakonomaista liikuntaa tai ylisuorittamista. Toivon tulevan vuoden rakentuvan ystävien ja perheen kanssa vietetystä laatuajasta, herkullisista ruoista ja ihanista muistoista minulle tärkeiden harrastusten parissa.

Sinulle lukija haluan sanoa, siltä varalta ettei kukaan ole vielä sitä sanonut: Sinä riität.

Onnellista uutta vuotta!
Sara Hänninen

Smash on Auranmaan Viikkolehden nuortensivu