Tasapaksuus on hyvä merkki

0

Presidentinvaalin ennakkoäänestys käynnistyy huomenna keskiviikkona 17.1. ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 28.1. Vaalikonevastausten perusteella ehdokkaita on kritisoitu liiasta samanmielisyydestä, mutta sitä voi pitää vallitsevassa maailmantilanteessa oikeinkin hyvänä enteenä.

Tasapaksuus kun kertoo ennen muuta siitä, että suomalaiset muodostavat melko yhtenäisen joukon, jota ei kannata kosiskella ääriajattelulla. Tilanne on toisenlainen kuin ensi marraskuussa pidettävissä Yhdysvaltojen presidentin- ja kongressivaaleissa, joissa ovat vastakkain tyystin erilaiset näkemykset maan tulevaisuudesta.

Vaikka ehdokkaiden samanmielisyys latistaisi kisatunnelmaa, kotimaisten mediatalojen vaalikoneiden täyttäminen on joka tapauksessa opettavaista. Vastauksia klikkaillessa huomaa presidentin uurastavan ulkopoliittisten asioiden parissa, joista useimmilla kansalaisilla on kovin vähän käytännön kokemusta.

Esimerkiksi Ylen vaalikoneessa tiedustellaan, pitäisikö Suomeen sijoittaa pysyvästi muiden Nato valtioiden joukkoja, onko Suomen tiivistettävä yhteistyötä Afrikan maiden kanssa ja onko EU:n vähennettävä riippuvuutta Kiinasta.

Maaseudulla asuvien kannalta harmillista on se, että presidenttien asenteet maataloutta kohtaan jäävät useimmissa vaalikoneissa kartoittamatta. Aihepiirin sivuuttaminen on vakava puute, sillä maatalouden merkitys korostuu vuorenvarmasti kansainvälisen strategisen kilpailun kiristyessä.