Turbulenssia

0

Normaalia rajumpaa tilannevaihtelua on nyt selvästi havaittavissa erilaisten arkisten asioiden osalta. Kaikkien kahvipöytäkeskustelujen suosituin small talk -aihe eli sää on tietenkin yksi asia, joka on saanut monet kansalaiset ihmetyksen valtaan. Kun aikaisempina vuosina on jo vähän totuttu siihen, että eipä sitä lunta eikä juuri pakkastakaan talvella ihan hirveästi enää esiinny, niin nyt sitten äimistellään normaalia matalampien lämpötilojen kourissa. Ja luntakin on ihan sopivassa määrin. Tällaista ei monien mielestä ole ilmennyt miesmuistiin. Mutta, kuten tiedossa on, niin se miesmuisti on kyllä perin lyhyt – omalla kohdallani puhutaan joskus minuuteista.

Jos aletaan penkomaan menneiden vuosien säätietoja, niin totuushan on se, että ei tässä nyt toistaiseksi mistään historiallisista sääolosuhteista ole kyse. Kyllä niitä kylmiä talvia on ollut aina ja tulee varmaan jatkossakin olemaankin. Eri asia on sitten tämä ainakin hetkellinen lämpötilojen raju vaihtelu. Tällainen turbulenssi ei ehkä ole ihan normaalia, että parissa päivässä sää lämpenee lähes 30 astetta suojakeliksi muuttuakseen sitten taas selvästi pakkasvoittoiseksi.

En tiedä, liittyykö suoraan edelliseen se, että pörssisähköasiakkaat ovat joutuneet kokemaan hetkellisiä kauhunsekaisia tunteita, kun kWh-hinta on pahimmillaan kivunnut lähes kahteen ja puoleen euroon. Pari vuotta sittenhän tämä koko sähkönhintahärdelli alkoi, enkä kyllä ihan tarkkaan muista, millä kaikilla asioilla sitä silloin perusteltiin – johtunee minun miesmuististani. Mutta kyllä tuo yli kahden euron hinta ihan kohtuuttomalta vaikuttaa.

Paikataanko tässä nyt sitä virhettä, kun pörssisähköä sai -50 sentin kWh-hintaan? Toivottavasti ei. Vai haetaanko tässä rajoja kuluttajien sietokyvylle? Toivottavasti ei sitäkään. Kai se sähkön hinta pörssisopimuksella ja kiinteällä hinnalla asettuu kuitenkin aikanaan suurin piirtein samalle tasolle. Se jää nähtäväksi, mutta kovasti on pörssisähköhinnoissa nyt vaihtelua.

Yle Puhe -kanava lopetettiin. Se oli monelle radion kuuntelijalle suuri menetys. Itselläkin tämä kanava tuli usein haettua autoradiossa esiin varsinkin pitemmillä ajomatkoilla jo pelkästään senkin takia, että en oikein jaksa kuunnella niitä kaupallisten kanavien tyhjänpäiväisiä hölötyksiä, joiden täytteenä on perin lyhyet hittisoittolistat.

Yleisradion toimintahan rahoitetaan verovaroin eli kansalaiset sen omistavat. Mutta kuka teki päätöksen tämän kanavan lopettamisesta. Ainakaan minulta ei kukaan tullut asiaan mielipidettä kysymään, vaikka osaomistajana tässä yrityksessä olenkin.

toimituksen avustaja
Juha Lahti
juha.lahti@finnrel.fi