Yläneen entiselle kunnantalolle löytyi ostaja – Kunnanhallitukselta vihreää valoa kaupalle

0
Kone ja Kuljetus Lehtosen Teija Lehtonen toivoo, että entisellä kunnantalolla päästään toteuttamaan yläneläisten yhteisiä kahvittelutilaisuuksia.

PÖYTYÄ/Yläne. Pöytyän kunta aikoo solmia Yläneen entisestä kunnantalosta kaupat, kunhan kaupanvahvistaja, ostajat sekä kunnan edustajat saavat sovittua tapaamisajankohdan.

Kunnanhallitus hyväksyi viime maanantaina ostotarjouksen, jonka Kone ja Kuljetus Lehtonen oli jättänyt entisestä kunnantalosta. Pöytyän kunnanjohtaja Mika Joki kertoo olevansa iloinen, että rakennukselle löytyi viimein ostaja, joka tuntee kiinteistön entuudestaan ja on yläneläisille tuttu.

Kone ja Kuljetus Lehtonen on Teija sekä Juha Lehtosen yritys. Teija Lehtonen hoitaa entiseltä kunnantalolta käsin Yläneen torivalvojan tehtävää ja lisäksi Kone ja Kuljetus Lehtosella on vuokrattuna sieltä toimistohuone.

Teija Lehtonen on taloudenhoitajana Yläneen Kyläyhdistyksessä, jolla niin ikään on toimintaa entisen kunnantalon tiloissa. Lehtonen osallistuu valtuustosalissa toimivaan jumpparyhmään ja Auranlaakson kansalaisopiston toimintaan käyttämällä sosiaalitoimen siipenä tunnetussa tilassa olevia kangaspuita.

Entisessä kunnantalossa on useita toimistohuoneita, joihin Teija Lehtonen toivoo saavansa vuokralaisia.
Entisessä kunnantalossa on useita toimistohuoneita, joihin Teija Lehtonen toivoo löytävänsä vuokralaisia.

Ylläpitokulut korkeita

Teija Lehtonen kypsytteli entisen kunnantalon hankintaa puolisonsa kanssa kuukauden päivät ja samalla he kävivät kirjeenvaihtoa kunnanjohtaja Mika Joen kanssa.

Asiat loksahtelivat pala palalta kohdilleen ja kun vielä perheen lapset kertoivat tukevansa vanhempiensa kaavailuja, ostopäätöksen tekeminen oli Lehtosille helppoa.
Viime vuosien tilastojen perusteella kunnantalon ylläpitokulut ovat noin 2 000 euroa kuukaudessa. Kiinteistössä ei ole akuuttia remonttitarvetta.

Lehtoset ovat laskeneet kustannusten tulevan katetuiksi, jos kansalaisopisto jatkaa tilojen vuokraamista ja toimistohuoneisiin löytyy muutamia vuokralaisia. Myös väestönsuojassa on runsaasti vuokrattavaa tilaa.

– Jos joku tarvitsee arkistoa, sellainenkin on tarjolla. Tarkoituksemme ei ole tehdä voittoa, mutta toivottavasti saamme katettua kiinteistön kustannukset, Teija Lehtonen kiteyttää.

Valtuustosalia käyttää nykyisin muun muassa jumpparyhmä.
Valtuustosalia käyttää nykyisin muun muassa jumpparyhmä.

Yläne-esineet vitriiniin

Entisessä kunnantalossa olevien tilojen markkinointi on tarkoitus aloittaa, kunhan kauppa on sinetöity. Teija Lehtosen henkilökohtainen toive on, että talosta tulee kaikkien yläneläisten kotipesä.

– Toivottavasti saamme pidettyä siellä yläneläisille ja muillekin tarkoitettuja kahvittelutilaisuuksia, hän kaavailee.

Vielä on epävarmaa, mitkä Yläne-esineet jäävät entiseen kunnantaloon ja mitä Pöytyän kunta siirtää toisaalle. Teija Lehtonen tietää kotiseutuesineiden olevan lähiseudun asukkaille tärkeitä. Hänen aikomuksenaan on hankkia niille vitriini, jonka luona voi käydä muistelemassa Yläneen kunnan aikoja.

Tulevaisuuteen Teija Lehtonen tuumaa suhtautuvansa luottavaisin mielin. Entisen kunnantalon emännöinti on siinäkin mielessä mukavaa puuhaa, että siinä samalla hän pystyy olemaan lähellä lokakuussa syntynyttä lastenlastaan ja auttamaan tarpeen tullen hoitopuuhissa.

Kunnantalon väestönsuojassa on hyväkuntoinen keittiö.
Kunnantalon väestönsuojassa on hyväkuntoinen keittiö.