Apuvälinelainaamosta saa tukea arjen toimintoihin

0
Milla Marku ja Milla Kaipainen vetivät kotijumppatuokion pienillä ja helpoilla liikkeillä.

PÖYTYÄ. Erilaisia liikkumisen ja muun arkitoiminnan apuvälineitä tarvitsee todennäköisesti jokainen jossain vaiheessa.

Pöytyän kotikuntoutuksen toimintaterapeutti Mirka Marku ja fysioterapeutti Milla Kaipainen esittelivät Ikääntyneitten talvipäivässä torstaina apuvälineitä, joilla arki helpottuu ja kotona pärjääminen pidempään säilyy mahdollisena. Apuneuvot myös parantavat elämänlaatua.

– Apuvälineitten tarkoitus on tukea toimintakykyä ja kuntoutusta kotona, kun ikääntymisen ja toimintakyvyn alenemisen takia tulee hankaluuksia liikkumisessa, sanoo Mirka Marku.

Arjen apuvälineitä löytyy jos jonkinlaisia. Niiden avulla moni arjen perustoiminto sängystä nousemisesta vessassa käyntiin ja sukkien jalkaan vetämisestä kävelemiseen helpottuu.

Apuvälineet kuuluvat osana perusterveydenhuoltoa jokaiselle niitä tarvitsevalle. Lainaaminen on maksutonta. Välineiden saamiseksi tarvitaan vain tieto niiden tarpeesta, tarpeen arviointi ja oikeanlaisen apuvälineen valinta.

Apuvälinelainaamo on Riihikosken terveysasemalla, jonne hakeudutaan ajanvarauksella. Kotihoidon kautta tulee Kaipaisen mukaan paljon pyyntöjä, mutta myös henkilö itse voi ottaa yhteyttä, jos liikkumisen ja toimintakyvyn alenema askarruttaa.

– Usein jonkin tarpeen havaitsee joku läheinen tai terveydenhuollon ammattilainen, Marku sanoo.

Apuvälineet ovat henkilökohtaisessa käytössä, niin kauan kuin niille on tarvetta. Laina-aika voi olla hyvinkin pitkä, vaikka koko elämän mittainen. Apuvälineet voi myös ottaa mukaan matkoille ja kuntoutusjaksoille.

Tiedontäyteistä tapahtumapäivää kiitellyt Taimi Heikkilä sanoi, että monet sanovat etteivät kehtaa rollaattoria käyttää. Hän kertoi kokemuksesta, että myös opastus ja apu on hyvä.

– Olen sanonut, että kyllä kannattaa ottaa käyttöön rollaattori ja muutkin apuvälineet. Sillä tavalla pärjää kotona paremmin ja pidempään, se on selvä.

Heikkilä arvelee, etteivät kaikki tiedä eivätkä osaa edes etsiä mitä apuja on saatavilla.

– Siksikin tällainen tietoa täynnä oleva päivä on antoisa.

Toimintakyvyn ylläpito, kotikuntoutus, apuvälineet ja jumppavinkit olivat osa Ikääntyneitten talvipäivää, jota vietettiin Pöytyän seurakuntatalossa torstaina. Päivän järjestelyistä vastasivat seurakunnan diakoniatyö, Varha ja POP Pankki Kyrö. Vapaaehtoiset ahersivat keittiössä lounaan ja kahvien eteen. Ja kaikki onnistuneet tilaisuudethan päättyvät kakkukahviin.
– Kaikki kakut ovat eri näköisiä, mutta kaikki maistuva samalta, kuulutettiin ennen päätöskahvia.

 


 

Maksutta lainattavia apuvälineitä ovat:

sängyn laitaan kiinnitettävä nousutuki
sängynkorokepalat
kyynärsauvat + jääpiikit
kävelykeppi
tarttumapihdit tavaroiden nostamiseen esim. lattialta
sukan jalkaanvetoväline
suihkutuoli
wc-istuimen koroke
huone-wc-tuoli
kevyt rollaattori
pyörätuoli