ELY rahoittaa Paimionjoen koskien ennallistamista – Työt pyritään aloittamaan ensi kesänä

0
Paimionjoki kuvatuna Heikolantieltä Marttilassa.
Paimionjoki kuvatuna Heikolantieltä Marttilassa.

PAIMIONJOKI. Varsinais-Suomen ELY-keskus on myöntänyt noin 55 000 euroa kunnostushankkeelle, jonka tarkoituksena on ennallistaa Liedon, Marttilan ja Kosken kunnissa olevia koskialueita. Paimionjoki-yhdistyksen toiminnanjohtaja Marjukka Kulmala kertoo hankkeen kokonaiskustannusten olevan hieman yli 91 000 euroa.

Kunnat osallistuvat rahoitukseen sen mukaisesti, paljonko koskipinta-alaa niiden alueilla on. Liedon kunnan maksettavaksi tulee 4 000 euroa, Marttilan osuus on 8 000 euroa ja Kosken 10 000 euroa. Lisäksi Paimionjoki-yhdistys osallistuu näillä näkymin 7 500 eurolla, antamalla hankkeeseen työaikaa ja järjestämällä talkoita.

Myllytoiminnan ja tukinuiton helpottamiseksi jokiuomasta työnnettiin ennen vanhaan kiviä syrjään. Kunnostuksen yhteydessä niitä on tarkoitus palauttaa entisiin paikkoihin.

Tähän mennessä suurin työ kunnostushankkeessa on ollut vesialueiden osakaskuntien kokoaminen.

– Selvitimme kuntien kanssa noin tuhannen kiinteistönomistajan yhteystiedot, kutsuimme osakaskunnat koolle ja haimme niiltä luvat kunnostuksiin. Lisäksi joiltakin ranta-alueiden kiinteistönomistajilta on pyydetty lupa ajaa koneet heidän maidensa kautta uomaan, Kulmala kertoo.

Rautakankiakin tarvitaan

Marjukka Kulmalan mukaan kaivuu-urakoitsijat ovat ilmaisseet kiinnostuksensa kunnostushankkeeseen.

Töiden aloitus riippuu joen vesimäärästä. Virtaaman pitäisi olla vähäinen, jotta uomassa on mahdollista kahlata kaivinkoneella. Joitakin kiviä on liikuteltava rautakankien avulla. Kivien siirtelyä sekä kutusoran levittämistä varten Paimionjoki-yhdistys aikoo järjestää talkoita noin sadan tunnin edestä.

Kulmala arvelee, että kunnostuslistalla olevat kymmenen koskea on mahdollista ennallistaa jo tulevana kesänä, mikäli olosuhteet sallivat. Tarvittaessa töitä voidaan jatkaa kesällä 2025.

Kunnostustöissä tullaan huomioimaan uhanalaiset vuollejokisimpukat. Kulmalan mukaan mahdollisimman paljon simpukoita pyritään siirtämään poikkeusluvan turvin pois kunnostustöiden alta.

– Loppujen lopuksi simpukatkin saavat ennallistamisen myötä entistä paremmat elinolot, Kulmala sanoo.

Kunnostettavien koskien listalla ovat: Karjakoski, Karjakosken alapuolinen koski, Tuimalankoski, Patakoski, Koivukylänkoski, Purhalankoski, Krouvinkoski, Koskenpäänkoski, Eurankoski ja Killalankoski. Ollilan- eli Hirvaskoski on tarkoitus säilyttää nykyisellään.