Oripään ja Yläneen koululaisille jutteluvastaanotto

0
Suvi Soikkelin luokse ovat Oripään ja Yläneen koulujen lapset ja nuoret tervetulleita juttelemaan.
Suvi Soikkelin luokse ovat Oripään ja Yläneen koulujen lapset ja nuoret tervetulleita juttelemaan.

ORIPÄÄ, YLÄNE. Tammikuun alussa Oripään koulun vahvuuteen tuli uusi työntekijä, kun Suvi Soikkeli aloitti psykiatrisena sairaanhoitajana. Määräaikaisuus kestää toukokuun loppuun ja palkkaaja on Varha.

Työ on kiertävä. Maanantaina ja tiistaina Soikkeli on Yläneen yhtenäiskoululla ja torstaina ja parillisina perjantaina Oripäässä. Hän käy myös Loimaan lukiossa.

Soikkeli on tullut tuttuun paikkaan, sillä hän on Oripään koulun entisiä oppilaita. Hän kertoo koko henkilökunnan ottaneen hänen lämpimästi vastaan ja että yhteistyö on lähtenyt hyvin alkuun.

Reitti uuden hoitajan työhuoneeseen on koululaisille tuttu, Soikkeli kun on koulun oman terveydenhoitajan huoneessa. Hän on myös käynyt luokissa esittäytymässä.

– Eräs pieni kysyi käytävässä, että olenko minä vähän niinku kuraattori. Juu, olen, ja juttelemaan saa tulla. Olen korostanut, että luokseni saa tulla aivan pienissäkin asioissa.

Tavoitteet ovat selkeät. Psykiatrisen sairaanhoitajan tehtävän a ja o on mielen hyvinvoinnin asioissa ennalta ehkäisevä. Se tarkoittaa tukea ja apua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, ennen kuin asiat lähtevät kasvamaan. Se tarkoittaa myös, että tuki ja apu on erittäin matalan kynnyksen päässä.

Soikkeli on paljon yhteydessä myös lasten vanhempien kanssa. Nekin kontaktit ovat olleet myönteisiä.

– Vanhempien kannattaa sanoa lapsilleen, että Suvin luona voi oikein hyvin käydä juttelemassa.

Nimenomaan juttelua ja keskustelua nimittäin Soikkelin työ koulussa on. Hänen luokseen tuleminen on aina vapaaehtoista. Hän kertoo joka käynnin ja tapaamisen jälkeen kysyvänsä miltä jutteleminen tuntui ja haluaako oppilas tulla uudestaan.

Soikkeli toteaa, että nykypäivän lapset ja nuoret suhtautuvat aika luontevasti ja myönteisesti oman mielen hyvinvoinnin asioihin.

Koulussa on ollut ja on edelleen avoinna koulupsykologin virka. Psykiatrinen sairaanhoitaja ei siis korvaa psykologia, vaan toimii yhtenä ihmisenä ja ammattilaisena lasten ja nuorten koulun arjessa.

Suvi Soikkeli odottaa tältä kevätlukukaudelta ammatillisen identiteetin kehittymistä, kun koulumaailma tulee työjakson mittaan tutuksi.

– Tärkein tavoitteistani työssä on auttaa lapsia ja nuoria voimaan paremmin.TOP 3

Psykiatrisen sairaanhoitajan Suvi Soikkelin kolme tärkeää työasiaa:
1) Suvin luokse on matala kynnys, yhteyttä saa ottaa herkästi niin oppilas kuin huoltaja, kun mieltä painaa jokin.
2) Tavoitteena on lapsen ja nuoren kokonaisvaltainen hyvinvointi.
3) Mielen hyvinvointi on tärkeää. Varhainen tuki on mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän