Kaahailu pelottaa Hirvaksen kyläläisiä Marttilassa – Kuntaa vaaditaan painostamaan ELY-keskusta korjaamaan turvallisuuspuutteet

0
Härkätiellä olevasta Hirvasojan notkosta ei näy lainkaan Hirvaksen suoralle ennen kuin nousee ylös notkosta, eikä myöskään Hirvaksen suoralta näy notkosta tulevaa autoa.
Härkätiellä olevasta Hirvasojan notkosta ei näy lainkaan Hirvaksen suoralle ennen kuin nousee ylös notkosta, eikä myöskään Hirvaksen suoralta näy notkosta tulevaa autoa.

MARTTILA. Kuntaan saapui 16.1. aloite, joka koskee liikenneturvallisuutta Härkätiellä, Ollilan 50 km/h rajoitusalueella. Kuntalaisaloitteen on tehnyt Ollilan seudun kylätoimikunnan puolesta sen puheenjohtaja Tapani Yli-Mattila.

Kylätoimikunta on saanut liikenneturvallisuudesta huolestuneita kommentteja Hirvaksen kyläläisiltä, jotka viettävät paljon aikaa aivan Härkätien varrella. Asukkaiden mukaan hurjastelu on lisääntynyt ja yksi navettakissa kuoli toukokuussa yliajon seurauksena samassa paikassa, jossa edellinen navettakissa kuoli kaksi vuotta aiemmin.

Hirvaksen kylän kohdalla on havaittu viritettyjä mopoja sekä viritettyjä traktoreita, joilla on ajettu tuntuvaa ylinopeutta. Muutamien autonkuljettajien kerrotaan kaahanneen tutkaan jopa 150 km/h ja moni ajaa 60–80 km/h, joten riski vakavalle onnettomuudelle on suuri. Vaarallisimmaksi kohdaksi aloitteessa mainitaan Hirvasojan notko, Markulankoskeen johtavan luontopolun ja 10-tielle vievän yhdystien risteys.

– Vaarallinen on myös Hirvasojan notkosta alkava suora tieosuus Hirvaksentien risteykseen, sillä notkosta ei näe suoralle tieosuudelle eikä suoralla tieosuudella näe notkosta tulevia ennen kuin ne nousevat notkosta, Tapani Yli-Mattila kertoo.

Ollilan seudun kylätoimikunta ehdottaa kaahailun hillitsemiseksi muun muassa nopeusvalvontalaitteiden asentamista, hidastetöyssyä, ohituksenkieltoviivoja ja nopeusrajoituksen maalaamista asfalttiin sekä 50 km/h rajoitusalueen jatkamista Koskelle päin, Kylän taloon asti.

Aloitteen allekirjoittajien mielestä Marttilan kunnan tulisi painostaa ELY-keskusta kohentamaan Härkätien liikenneturvallisuutta, sillä varsinkin kesäaikaan kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuinen tie täyttyy pyöräilevistä ja autoilevista matkailijoista, lenkkeilijöistä ja muista kuntoilijoista.

Marttilan kunnanhallitus merkitsi kuntalaisaloitteen tiedokseen. Kunta lähettää aloitteen Marttilan liikenneturvallisuustyöryhmän käsiteltäväksi, jossa on myös ELY-keskuksen edustaja. Lisäksi kunta lähettää aloitteen tiedoksi ELY-keskukselle.