Kukkuböö-Mielivalta

0

Kävin kalastamassa ja ongin viime viikkojen uutisvirrasta nimiuutisen. Enkä mitään kalastanut, ei ole minun kärsimättömälle luonteelleni alkuunkaan sopivaa toimintaa. Tietojen kalastelua en varsinkaan harrasta, vaikka ihan jo työni vuoksi joudun tunkemaan uteliaan nenäni vähän joka paikkaan. Nimiuutinen on joka tapauksessa jäänyt viime viikoilta verkkoihini, enkä siitä nyt meinaa päästä yli enkä ympäri. Joten pakko se nyt on tämä yhteiskunnallisesti huiman tärkeä asia perata.

Kerran vuodessa uutisoidaan Digi- ja väestötietoviraston hyväksymät ja hylkäämät uudet nimet. Tällä kertaa listat vaikuttivat kovin samanlaisilta, yhtä päättömiltä molemmat. Itse ainakin olisin ennemmin hyväksynyt Wilun ja Jezebellan kuin Merenptah-nimen tai Tussen. Jos näiden listojen perusteella pitäisi tehdä jokin päätelmä nykypäivän vanhemmista, epäilisin, että ovat enemmän tai vähemmän sekaisin. Toki nimilautakunnan ja Digi- ja väestötietoviraston pohdittavaksi tulee myös nimiä, joita aikuiset ihmiset haluavat ottaa omaan käyttöönsä. Ehkä näiden nimilistojen perusteella pitäisikin laajemmin huolestua kansalaistemme mielenterveydestä, tai jos ei siitä, niin vähintään kielitajusta.

Ei nimi miestä pahenna, ellei sitten mies nimeä. Tohdin epäillä, vaikka tässä tunkkaisen sukupuolittuneessa vanhassa sanonnassa onkin nykyaikainen ajatus. Voisin kuvitella, että ainakin Kukkubööllä ja Monkeybearilla olisi uskottavuusongelma. Sotavallan puolestaan saattaisi olla vaikea vakuuttaa kanssaihmisiä rauhantahtoisuudestaan. Näitä nimiä ei sentään hyväksytty. Hyväksymättä jäivät myös muun muassa Freiherr, Glitch, Jeesuksen, Mielivalta, Shmucci, Teflon, Trip ja Vasara.

Jos ei ole ollut nimien antajilla kaikki kunnossa, niin eipä nimien hyväksyttävyyttä pohtineetkaan ole tainneet täysin kartalla olla. Odotan innolla, kun pääsen haastattelemaan Jovvaa, Paiua tai sitä Merenptahia ja joudun pyytämään noin kymmenen kertaa tavaamaan nimensä. Tai hetkeä, jolloin joku esittelee itsensä Sovinnoksi, Sopuliksi, Jesmaniksi, Kerpuksi, Tusseksi tai Viuhkaksi.

Kukkuböö ja Mielivalta nimille tosin olisi käyttöä. Kukkuböö-Mielivallaksi voisi nimetä byrokraatit, joiden ansiosta olemme ajautumassa Sääntö-Suomesta omaan mahdottomuuteensa kaatuvaksi Pölhöläksi. Kukkuböö-Mielivaltojen viimeisin yritys tehdä kaikenlainen kannatettava toiminta mahdottomaksi on päätös rahastaa vapaaehtoisia, jotka hoitavat loukkaantuneita ja hätään joutuneita luonnonvaraisia eläimiä. Että tuli mieleenkin!

toimittaja
Marika Timonen
marika.timonen@avl.fi