Kumpi voittaa Stubb vai Haavisto? – Kannattajat kehuvat omaa ehdokastaan

0
Johanna Kuusenoja ja Dieter Flemmich ovat vakuuttuneita presidenttiehdokkaittensa pätevyydestä.

AURANMAA. Suomi saa sunnuntaina uuden presidentin joko kokoomuksen Alexander Stubbista tai valitsijayhdistyksen ja vihreiden Pekka Haavistosta. Tapasimme kummankin kannattajan ja kysyimme heiltä erikseen samat kysymykset ehdokkaisiin liittyen. Stubbin puolesta puhui yläneläinen evp. majuri, vasemmistoliiton kannattaja ja aktiivinen toimija Dieter Flemmich, Haaviston puolesta Pöytyän Vihreiden sekä Maaseutu- ja erävihreiden puheenjohtaja Johanna Kuusenoja.

Miksi kannatat Stubbia/ Haavistoa?
Dieter Flemmich: Voitti kumpi tahansa, saamme hyvän presidentin. En ole Haavisto-vastainen, mutta Stubb on selkeästi parempi vaihtoehto.
Johanna Kuusenoja: Siteeraan tähän Roy Disneytä, joka on todennut, että on helppo tehdä valintoja, kun tietää, mitkä omat arvot on. Pekka edustaa 100-prosenttisesti minun arvomaailmaani.

Mitkä olisivat ehdokkaasi vahvuudet presidenttinä?
D.F.: Olen vakuuttunut siitä, että Stubb on huomattavasti pätevämpi ja valmiimpi hoitamaan Suomen suhteita Natoon ja EU:iin sillä kokemuksella, mikä hänellä on. Hän on ollut koko uransa tekemisissä EU:n ja Naton kanssa. Stubbilla on koulutusta ja kokemusta toimia Suomen hyväksi.
J.K.: Pekalla on ulko- ja turvallisuuspolitiikasta pitkä kokemus. Hän on ainoa vaaleissa mukana olleista ehdokkaista, joka puhuu ratkaisuista luontokatoon ja ilmastokriisiin. Nämä ovat ihmiskunnan kohtalonkysymyksiä ja vaikuttavat myös turvallisuuteen.

Mikä on ehdokkaasi suurin este tulla valituksi presidentiksi?
D.F.: Oikeistolainen tausta voi tehdä sen, että Stubbin voi olla vaikea saada ääniä vasemmalta. Mutta en näe mitään, mikä on jotenkin tiellä.
J.K.: En haluaisi käydä keskustelua seksuaalisesta suuntautumisesta, mutta este saattaa olla se, että ihmiset edelleen arastelevat tuntematonta. Minulle, kuten Pekallekin, tuli puun takaa, että vielä vuonna 2 024 käydään tällaista keskustelua. Se on ollut iso pettymys ja lähettää surullista viestiä vaikkapa meidän nuorille, jotka pohtivat identiteettiään. Seksuaalinen suuntautuminen ei pätevöitä tai tee pätemättömäksi ketään.

Onko ehdokkaallasi arvovaltaa ja tarvitseeko presidentti sellaista?
D.F: On ja kyllä. Stubbin arvovalta näkyy siten, että häntä kuunnellaan. Presidentti ei ole päivänpolitiikan yksittäisiin kysymyksiin sekaantuja, vaan henkilö, jonka tehtävänä on nousta päivänpolitiikan yläpuolelle. Siihen tarvitaan arvovaltaa, että kun jotain lausuu, se menee perille ja otetaan Suomen kansaa kokoavana ja hyödyntävänä toteamuksena.
J.K.: Pekka on laajasti kunnioitettu ja hänen kokemuksensa on arvostettua, sitä kautta hänellä on arvovaltaa. Valitsemme arvojohtajaa, joten on tarve, että presidentillä on myös arvovaltaa.

Mikäli Suomi ajautuisi sotaan, miten arvioisit ehdokkaasi toimivan?
D.F: Tuohon on mahdoton vastata mitään järkevää. Meillä ei ole välitöntä uhkaa, mutta onhan se tietysti mahdollista muuttuvassa maailmassa. Riippuisi niin hirveän paljon tilanteesta. Puhuttaisiinko laajamittaisesta sodasta vai jostain rajatusta erikoisoperaatiosta? Jatkaisiko presidentti puolustusvoimien ylipäällikkönä vai luovuttaisiko ylipäällikyyden? Uskon, että Stubb pystyisi toimimaan ja olisi kansaa yhdistävä ja johtava toimija.
J.K.: Pekka toimisi protokollan mukaan, ei presidentillä ole mahdollisuutta muutoin toimia ja keksiä uutta keinoa. En halua lähteä Stubbia moittimaan, mutta kun on nostettu esiin impulsiivista käytöstä, niin Pekka on harkitseva. Hänellä on rauhanosaamista ja hän ei kiihkoile.

Miten ehdokkaasi vaalikampanja on onnistunut?
D.F.: Kampanjaorganisaatio on toiminut vahvasti ja mainiosti, mistä yksi konkreettinen esimerkki on, että minä olen tässä. Pitää kuitenkin muistaa, että kyse ei ole ollut vain yhden ehdokkaan, vaan yhdeksän ehdokkaan kampanjasta ja median roolista. Vaali on sisältänyt hirveän paljon henkilöön menevää ja tarpeetontakin asiaa.
J.K.: Katsoin juuri tukikonsertista videoklippejä. On mieletöntä olla osa sitä kansanliikettä, joka Pekan takana seisoo. Olemme onnistuneet tekemään tasa-arvoa edistävän kampanjan.

Mikä on vaalien lopputulos ja mikä sen ratkaisee?
D.F.: Äänestäjät sen ratkaisevat. Gallupien mukaan Stubbin voitto näyttää aika selkeältä, mutta sunnuntaina sen näkee.
J.K.: Vaakakupit ovat keinahdelleet, mutta viimeisen viikon aikana ero on kaventunut. Pekka voittaa ja saa 52 prosenttia äänistä. Sen ratkaisee se, miten hän suhtautuu jokaiseen ihmiseen reilulla tavalla ja on aidosti arvojohtaja ja kokenut ulkopolitiikan tuntija.

Mitä terveisiä lähettäisit ehdokkaallesi, jos hän tulee valituksi?
D.F: Hoida homma. Tiedät, mitä tarkoitan.
J.K.: Paljon onnea maailman paras Pexi!

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän