Lievää lakkoliikettä

0

Pientä, mutta vireää lakkomeininkiä eletään näinä päivinä tässä pressanvaalien toista kierrosta elävöittävänä kylkiäistapahtumana. Yhteisten asioiden hoitoon kuuluvat myös ristiriidat. Niitä on muuallakin kuin Lopen hautausmaalla.

Ei se mitään. Kyllä erilaisia työtaistoja avaraan maailmaan mahtuu, vaikka laiha sopu yleensä onkin pulleaa riitaa käyttökelpoisempi ratkaisu monilla elämänalueilla. Jokainen taho taaplaa tavallaan.

Nyt puhutaan poliittisista lakoista. Termi on hiukan epämääräinen. Tietääkseni kaikki lakot ja muut työtaistelutoimet ovat poliittisia, vähintään työmarkkinapoliittisia. Tupakkalakko on kieltämättä ihan omassa kastissaan lakkojen kimarassa.

Tosi on, etteivät työntekijät ja työnantajat ole vallitsevassa tilanteessa suoranaisesti napit vastakkain. Ay-liike ilmaisee näet työnseisauksilla mieltään hallituksen kaavailemia työelämäuudistuksia vastaan.

Elinkeinoelämän keskusliiton kalkulaattorit ovat joka tapauksessa raksuttaneet, että poliittisista lakoista koituu 360 miljoonan euron menetykset Suomen bruttokansantuotteeseen. Niinhän se tahtoo elinkeinoelämän näkövinkkelistä olla. Kalliiksi tulee, jos töitä tehdään tai ollaan tekemättä.

Tupakkalakkoon ei ole koskaan ollut tarvetta ryhtyä, mutta yhteen työtaistelutoimeen ehdin työurani alkutaipaleella osallistua, kun Suomen Sanomalehtimiesten Liitto lakkoili kolmisen viikkoa alkutalvesta 1980.

Lakkoviikot vierähtivät rattoisasti muissa toimissa. Oli muun muassa varsin hyvää aikaa hieroa vähäpätöinen autokauppa valmiiksi Huittisten Lauttakylässä. Eipä siihenkään touhuun siis tarvinnut käyttää työnantajan tunnetusti arvokasta aikaa.

Työehtoihin liittyvät asiat tulivat ilmeisesti kerralla niin hyvään hanttiin, ettei lehtialalla ole sen koommin lakkoiltu. Nooh, mene ja tiedä. Aina on tykkänään eri asia ryhtyä vienosta tuumasta ankaraan toimeen.

Lakkoon on nimittäin kyllä varauduttu kerran jos toisenkin eri neuvottelukierrosten yhteydessä. Erilaisiin uhkiin varautuminen onkin tänä päivänä kova sana joka puuhassa. Ei kannata lähteä soitellen uhoamaan.

Toki muutosten ulkoiset tuulet ovat vuosikymmenten mittaan puhaltaneet sen verran, että Sanomalehtimiesten liitto on ehtinyt jo ajat sitten muuttaa nimensä Suomen Journalistiliitoksi. Niin kehitys kehittyy sana tai kaksi kerrallaan. Joskus jopa enemmänkin.

Jorma Kaarto
toimittaja evp.
jtkaarto@gmail.com