Maailmankaikkeuden tutkiminen ja musiikin luominen kuuluvat Pasi Nurmen arkeen

0
Työssään Pasi Nurmi muun muassa kääntää ESO:n eli Euroopan eteläisen observatorion lehdistötiedotteita englannista suomeksi. Kuva: Emmi Lovén

ORIPÄÄ. Turusta Oripäähän kesällä 2021 perheensä kanssa muuttaneelle Pasi Nurmelle tiede ja tutkimus ovat aina olleet lähellä sydäntä.

–Lapsuudessa asuin Turun Kärsämäen alueella ja silloin siellä oli vielä erittäin kodikas paikallinen kirjasto. Kirjastossa tuli luettua kaikki silloin julkaistut tähtitieteen opukset. Kun myöhemmin yliopisto-opinnoissa fysiikassa valittiin suuntautumisvaihtoehto, oli tähtitiede ilmeinen valinta myös työuraa ajatellen, Nurmi muistelee.

Tähtitieteessä hänen mukaansa onkin kiinnostavaa juuri sen kytkeytyminen fysiikkaan ja tutkimukseen sekä sen erityinen luonne tarkastella maailmankaikkeutta kokonaisuutena.

–Maailmankaikkeuden aikaskaalat, mittakaava ja moninaisuus kiehtovat ja haastavat ajattelua. Maapallo ja maanpäälliset tapahtumat ovat niin pieni osa siitä mitä maailmankaikkeudessa on ja tapahtuu. Olemme saaneet sen kohteista ja kehityksestä valtavasti uutta tietoa kaukoputken keksimisen jälkeen ja lisää saamme koko ajan, kun uusia havaintolaitteita rakennetaan sekä maanpinnalle että avaruuteen, Nurmi kuvailee innostuneena.

Tähtitieteestä kehittyi Nurmelle ura tutkijana, mutta hän muistuttaa, että myös harrastuksena se on erinomainen. Kirjallisuutta löytyy runsaasti ja esimerkiksi Salossa ja Turussa toimii aktiiviset harrastusyhdistykset, joihin voi liittyä mukaan. Toisaalta Nurmen mukaan ei tarvitse muuta kuin mennä pimeänä aikana ulos ja yrittää tunnistaa sitä mitä taivaalla näkyy. Apuna voi käyttää vaikka älypuhelimeen ladattavia sovelluksia, joista Stellarium on ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

Kitaransoitosta alkusysäys musiikkiin

Soittaminen on ollut iso osa Nurmen elämää siitä lähtien kun hän 15-vuotiaana sai joululahjaksi sähkökitaran. Taidot kehittyivät aluksi bile- ja coverbändeissä ja myöhemmin muun muassa etnorockin myötä on mukaan tullut muitakin kielisoittimia, kuten oud-luuttu ja myös erilaiset syntikat. Soittamisen lisäksi Nurmi säveltää ja sanoittaa aktiivisesti omaa musiikkia ja intohimonaan hän kokee progressiivisen rockin, jossa kuuluu vaikutteet eri vuosikymmeniltä.

–Tämän hetkinen kokoonpanomme on saanut nykymuotonsa Moving States -nimellä. Olemme soittaneet yhdessä vuodesta 2019 lähtien. Bändin musiikissa kuuluu varmasti vaikutteita esimerkiksi Yesiltä, King Crimsonilta, Marillionilta, Rushilta ja Porcupine Treeltä. Äänitämme parhaillaan toista EP:tä ja julkaisemattomia kappaleita on toista kymmentä, Nurmi kertoo.

Nurmelle musiikin tekeminen ja soittaminen on tärkeä itseilmaisun väylä, mutta itse musiikin tehtävänä on löytää sen kuulijat. Hän kokeekin musiikin kuluttajana mielekkääksi juuri livekeikat ja livelevyjen kuuntelemisen, koska niistä hänelle välittyy aito bändikokemus.

–Musiikki voi vaikuttaa uskomattomalla tavalla esimerkiksi tunteisiin ja muistoihin ja livenä hienous on siinä, että mitä vaan voi tapahtua. Parhaimmillaan hyvä musiikki on kokonaisvaltainen kehollinen kokemus. Pidän itse erityisesti musiikista, joka haastaa etsimään jotain uutta ja antaa myös ajateltavaa. Jokaisella musiikkityylillä on kuitenkin oma paikkansa ja aikansa, joten ennakkoluulottomuus ja avoimuus on kaikkein tärkeintä. Omaa musiikkia esittäessä toivon, että kuulijat voivat tavoittaa samoja tunnetiloja kuin itse sitä tehdessä, hän jatkaa.

Oripäässä etätyöt onnistuvat

Pandemiavuosien aikana työkulttuuri muuttui monessa paikassa enemmän etätyöpainotteiseksi, näin myös Turun yliopistolla. Sen myötä Nurmi pystyi perheensä kanssa harkitsemaan muuttoa pois kaupungista. Oripää oli puolison myötä entuudestaan jo tuttu paikka ja sopivan asunnon löydyttyä kaikki palaset loksahtivatkin kohdalleen.

–Oripää on ollut todella mukava paikka asua. Lapsille on löytynyt kavereita ja paljon erilaisia harrastuksia. Ihmiset ovat täällä mukavia. Jos jotain erityistä haluaa, niin Turku ja Tampere ovat molemmat suhteellisen lähellä, eli monella tapaa täällä on enemmän mahdollisuuksia kuin Turussa, Nurmi kehuu.
Emmi Lovén


KUKA?

Nimi, ikä, paikkakunta: Pasi Nurmi, 52, Oripää
Ammatti: Tähtitieteilijä, fysiikan ja matematiikan opettaja, koordinaattori
Koulutus: Filosofian tohtori
Tärkeimmät tehtävät: Turun yliopiston Tiedekeskus ja LUMA-yksikön johtaja, IAU:n kansallinen tähtitieteen opetuksen koordinaattori, ESO:n kansallinen tieteen tiedottamisen koordinaattori, Tuorlan tähtitieteellisen seuran puheenjohtaja, Aikavaellusyhdistyksen puheenjohtaja
Perhesuhteet: Puoliso ja neljä lasta
Harrastukset: Musiikki, liikunta, perinnerakentaminen, tiedeviestintä
Motto: Näin huumorilla sanottuna ja suosikkimuusikko Frank Zappaa mukaillen: maailmankaikkeus koostuu 5-prosenttisesti protoneista, 5-prosenttisesti neutroneista, 5-prosenttisesti elektroneista ja 85-prosenttisesti ääliöi…