Anna kehun kiertää -sarja: Paula Uotila on mummu ihanassa ruuhkassa

0
Paula Uotila nauttii elämän eri osien tasapainosta; on työ, järjestötyö, metsä, kylmä vesi ja 12 lastenlasta.

PÖYTYÄ/Kyrö. Paula Uotila on joukkuepelaaja, vaikka ei ole koskaan pelannut joukkuepelejä. Sen sijaan hän on monen yhdistyksen aktiivinen toimija ja tekijä.

–Yhdistyksissä on samaa kuin joukkueissa. Otetaan toiset huomioon ja tehdään yhdessä yhteisen tavoitteen eteen, hän sanoo.

Hänestä on hienoa, kun ihmiset ovat mukana ja osallistuvat, vaikka tekisivät yhdistyksissä kuinka vähän.

–Tekemistä riittää kaikille ja osallistua voi mahdollisuuksien mukaan, Uotila sanoo.

Uotila on monessa mukana. Hän on kolmen yhdistyksen sihteerikin: Auranmaan Ladun ja Polun, Kyrön Marttojen ja Kyrön seudun sotaveteraanien. Hän on ollut pitkään järjestämässä muun muassa metsäkirkkoa, joka toteutetaan seurakunnan ja yhdistysten yhteistyöllä.

Metsä on Uotilalle kaikkineen rakas. Hän kerää puolukat ja mustikat talteen, mutta yhtä tärkeää on vain olla metsässä.

–Metsän tarkkaileminen vie usein kaiken huomioni. Metsä on elementtini, se on rauhoittava paikka.

Suo on toinen hänelle merkityksellinen paikka ja alue; se on myös osa hänen lapsuudenkotinsa alkumaisemaa.

Kylmää ja lämmintä

Jo kolmisenkymmentä vuotta Uotila on käynyt hakemassa viikoittain hyvää oloa ja hyvinvointia avannosta. Mitä kylmempi ilma, sitä lämpimämmältä tuntuu vesi, hän sanoo.

Vakiopaikassa Kakarlammella käy 20–30 hengen kylmäuintiporukka. Joskus pulahtamassa käy isompikin joukko.

–Olen aivan ihastunut luonnonvesiin, altaissa ei sitä samaa tunnelmaa ole.

Saunan lauteilla on juhlahetken tuntua. Lämmössä puhellaan kaikenlaista, mutta ei työasioita. Siellä ei ole titteleitä, ei ole muuta kuin ihminen ja kylmän veden hienous, jonka kaikki jakavat. Uotila kiittelee hyvää yhteishenkeä, saunan lämmittäjiä ja paikan siisteyttä.

Paula Uotilan työpaikka on ollut vuodesta 1987 perheen yritys Hydoring. Hän käy töissä, vaikka on ohittanut virallisen eläkeiän aikaa sitten. Lapsista kolme on samassa työpaikassa, joista esimiehenä on oma poika. Kaikki on sujunut hyvin, ainakin äidin mielestä. Työvuosiin on tullut taukoa vain äitiyslomien myötä. Lapsia hänellä on neljä ja lastenlapsia 12.

–Ihana lastenlapsiruuhka, kun kaikki ovat viidestä viiteentoistavuotiaita, Uotila myhäilee.

Mummun ruuhka

Osa lastenlapsista asuu Hämeenlinnassa ja Lappeenrannassa, minkä myötä Uotila kertoo oppineensa käyttämään junaa. Etenkään talvella hän ei halua ajaa pitkiä matkoja autolla.

Mutta pienet tulevat myös mummun luokse. Lastenlapsia varten on leikkihuone ja siellä on kirjoja, legoja, leluja ja pelejä. Mummun suosikkeja on Afrikan tähti, joka on tuttu vuosikymmenien takaa ja helppo aika pienillekin.

–Muistipeleissä en nuoremmille enää pärjää.

Lukeminen on perheessä tärkeää. Iltasadusta pitävät kiinni hekin, jotka osaavat jo itse lukea. Katras on kovin tyttövoittoinen, kun tyttöjä on yhdeksän, joten aika lailla on keskitytty viime aikoina prinsessasatuihin.

Kotiseutuun kasvanut

Kun paikallinen sotaveteraaniyhdistys lopetetaan – veteraaneja on jäljellä enää kaksi – päättyy myös Uotilan lähes 20 vuoden työ yhdistyksen sihteerinä. Paula Uotilan isä oli sotaveteraani ja sotainvalidi. Elämä sujui, mutta sodan kokemukset olivat osa isän elämää. Isänsä vuoksi, mutta muutenkin, Uotila arvostaa Suomen itsenäisyyttä.

–Itsenäisyys on minulle hirmu tärkeä asia, tunnen syvää kiitollisuutta.

Uotilan juuristo on syvällä oman kodin alueella. Hänen lapsuudenkotiinsa Loimaan ja Pöytyän rajalla on nykyisestä kodista matkaa vain 12 kilometriä. Elämän maisema on sama.

–Niin että pitkälle en ole päässyt.

Uotila ei ole kaivannut koskaan pois, ei edes harkinnut.

–En oikeastaan. Olen juurtunut tänne. On hyvä, että kaikki on lähellä ja työmatka on muutama kilometri. Tämä on hyvä. Ystävät, harrastukset, perhe on täällä, siksi sitä juurtuu, Uotila toteaa.


Anna kehun kiertää -juttusarjassa pistetään kehu kiertoon. Seuraavaksi juttusarjassa esitellään Paula Uotilan kehuma henkilö. Paula Uotilan kehui Maija Verho.


KEHU KIERTOON

Kuka: Paula Uotila, 68, Kyrö
Koulutus: Merkonomi
Perhe: Kaksi tytärtä ja kaksi poikaa, 12 lastenlasta
Harrastukset: Kylmäuinti, metsässä liikkuminen, yhdistystoiminta
Kehut: ”Paula on positiivinen, reipas ja iloinen ihminen, joka ottaa aina muut huomioon ja on valmis tarpeen tulleen auttamaan. Hän on mukana monessa porukassa ja yhdistyksessä, usein sihteerinä, edistäen yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemisen iloa paikkakunnalla. Hän on puuhanainen, joka pitää pyörät pyörimässä niin kotioloissa monen lapsen mummuna kuin talousasioiden hoitajana isossa perheyrityksessä, joka antaa työpaikan monelle paikkakuntalaiselle.” Maija Verho

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän