Kyrössä askarreltiin perhoset korviin kierrätysmateriaalista

0
Ilona, Lumi, Olivia ja Helmi ja juuri valmiiksi saamansa sudenkorento- ja perhoskorvakorut.

PÖYTYÄ/Kyrö. Kyrön kirjastossa valmistettiin keskiviikkona koruja, tehtiin kannellisia rasioita ja sommiteltiin onnittelukortteja talvilomailevien lasten iloksi.

Talvilomaviikolla on hauskaa tehdä jotain uutta. Rei´ittimen mekaniikalla toimiva stanssi oli uusi tuttavuus Aleksander Barakoville ja Martin Kichukoville, jotka painoivat sillä tähti-, kukka- ja lumihiutalekuvioita. Aleksander liimasi kuviot korttipohjaan ja kirjoitti onnittelut. Kortti menee hänen ystävälleen, jolla on pian syntymäpäivä.

Talvilomalla Martin on nukkunut paljon ja pelannut Fortnitea. Aleksander on lukenut, meneillään on futisstoori Pidetään yhtä, Team Dundee, ja kerrannut kokeisiin.

–Maantiedon ja terveystiedon kokeet on tulossa, Aleksander selvitti.

Helmi Salo veivasi isommalla stanssilla näyttäviä perhoskuvioita. Seija Saarisen ohjaaman kierrätysmateriaalipajan materiaalina olivat värikkäät kahvipussit.

Työpajassa yhdistyivät askartelun ja uuden tekniikan parhaat puolet. Työ oli helppoa, niin että jokainen voi vain alkaa tehdä, mutta ei liian helppoa, niin että sai tunnin verran keskittyä kaikessa rauhassa. Ja hyvää on kierrätysmateriaali.

Korujen tekeminen kiinnosti ja kirjaston työtila oli täynnä. Ilona Jalonen sanoo, että työ ei ollut vaikeaa, mutta tarkka piti olla. Stanssin leikkausjälki siistittiin neulalla, kun kuviossa oli paljon kiemuroita ja yksityiskohtia.

–Pienten kohtien pisteleminen on tarkka työtä.

Vielä valmistettiin rasia, jossa kauniin korun voi säilyttää.

Tyytyväiset uuteen käsityötekniikkaan tutustuneet lapset totesivat, että asteikolla helposta vaikeaan työ oli helppoa.

–Mutta ihan vähän vaikeaa, tekijät sanoivat yhteen ääneen.

Stanssi ja sudenkorentoterä valmiina.

KOMMENTTI: Taukoaskartelua

Koska moninaiset kädentaidot ovat toinen luontoni, menin juttua tehdessäni mukaan askartelemaan.

Yllätyin iloisesti osallistujien suuresta määrästä ja heidän keskittyneestä paneutumisestaan tekemiseen. Yhtään kännykkää ei näkynyt, mistä helpottunut plussa.

Olen aikaisemmin silittänyt muoveja yhteen, kokeillut onnistuuko se, ja naksutellut pikkustanssilla yhtä kuviota. Mutta se on ollut vähän ponnetonta. Nyt kun ympärillä oli muitakin innokkaita, ohjaaja ja malleja ja virikeideoita, sain sujuvasti vain pulahtaa suoraan tekemiseen.

Käsillä tekemisen vaikutuksia aivoille on tutkittu laajasti ja laaja-alaiset ja monitasoiset hyödyt ovat selvät. Taukojumppa on tuttua asia, mutta suosittelisin taukoaskartelua. Pieni kädentaitojen tuokio keskellä päivää virkistää ja työtilasta ja -tilanteesta irrottautuminen antaa energiaa. Aivot nauttivat.

Ja tein itselleni upeat korvakorut: vieläpä kulutustavaran pakkausmateriaalista. Tämä on sitä, mistä kovasti pidän.

Taina Saarinen