Rakennusalan hiljaiselossa piilee isot riskit

0

Uudisasuntotuotantoa mittaavat asuntoaloitukset uhkaavat jäädä jo toista vuotta peräkkäin historiallisen alhaiselle tasolle. Harmillinen kehityskulku luo epävarmuutta useisiin auranmaalaisiin perheisiin, jotka saavat leipänsä rakennusteollisuuteen liittyvistä töistä.

Paikallisiin valopilkkuihin lukeutuu Hoivarakentajat, joka on onnistunut pitämään tilauskirjansa kelpo kuosissa ja Ojarannan Rakennuksellakin menee suhdanteeseen nähden hyvin. Kummassakaan ei haluta paukutella henkseleitä, kun vierellä on monia säästöliekille siirtyneitä toimijoita.

Harmillisinta on, jos hankala tilanne käy toden teolla nakertamaan rakennusalan peruskiveä eli tuotanto- ja osaamiskapasiteettia. Rakennusteollisuus RT:n mukaan pientä piristymistä voi tapahtua tulevana syksynä, mutta uusien asuntojen aloitusmäärät virkoavat näillä näkymin aikaisintaan ensi vuonna ja asuntojen tarjontaan tämä heijastunee 2027.

Asuntorakentamisen pullonkauloja ovat kohonneet korot, riittämätön kysyntä, kiristynyt luottopolitiikka ja suuri määrä myymättä olevia uusia asuntoja. Vaikeuksia on myös korjausrakentamisessa, jolle ei heru rahoitusta entiseen malliin. Tokihan kunnat, yhteisöt ja yksityishenkilöt voivat tukea vaikeuksien keskellä olevaa alaa teettämällä remontteja, mutta rakennusyritysten edustajat kaipaavat ymmärrettävästi myös tehokkaampia rohtoja valtiovallan suunnasta.

RT vaatii ensihätään muun muassa valtion tukeman Ara-asuntotuotannon lisäämistä ja vapaarahoitteisen asuntorakentamisen rahoituksen turvaamista.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän