Vaikka talvi on ollut vaihteleva, pitävät Veikko Salmi ja muut vapaaehtoiset Haukkavuoren ladut hyvässä kunnossa

0
Pöytyän Urheilijoiden hiihtojaoston puheenjohtaja Veikko Salmi on tehnyt latuja Haukkavuoreen vuosikymmenien ajan. Suksivuokraamosta löytyy satoja monopareja kaikenkokoisille jaloille. Kuva: Tuomas Honkasalo

PÖYTYÄ/Haukkavuori. Pöytyän Urheilijoiden hiihtojaoston puheenjohtaja Veikko Salmi istuu satojen monoparien keskellä Varsinais-Suomen parhaan hiihtokeskuksen, Haukkavuoren, suksivuokraamossa. Haukkavuoren ladut, monoparit ja kaikenkarvaiset sukset ovat Salmelle harvinaisen tuttuja, sillä hän viettää talvisin melkein enemmän aikaa Haukkavuoressa kuin kotonaan. Tämän talven osalta Salmi on tyytyväinen.

–Marraskuun 25. päivänä aloitettiin tällä kaudella hiihtämään ja siitä asti on nyt tiputeltu perinteistä ja vapaata vähintään kilometrin tai puolentoista lenkillä. Vitosen lenkkikin oli neljä viikkoa putkeen hiihtokunnossa. On siellä nytkin vielä lunta ja jotkut siellä käy hiihtämässä, mutta Murhamäen latu ei ole oikein laskukelpoinen. Täytyy odottaa pakkasta, että sen voi ajaa, Salmi kertoo.

Viime viikon lauha sää ja sateet kurjistivat latuja, mutta silti niillä on hiihdetty. Kahden ja puolen kilometrin lenkki on ollut ihan hyvässä kunnossa.

–Tietenkin se on nyt ollut väkisin hieman jäinen eikä lunta ole kovin paksusti. Jos se vielä lisää sulaisi, niin sitten ei saisi perinteistä ajettua, vaan pitäisi mennä vapaalla.

Vuoden eivät ole toistensa veljiä. Salmi muistelee mielellään eri vuosien hiihtokausia.

–Viime keväänähän hiihdettiin vapaalla melkein toukokuussa. Ei paljon puuttunut. Se oli sellainen ennätyskausi. Tosin neljä kertaa piti aloittaa ladun tekeminen alusta eli jotakuta tuo olisi voinut alkaa stressaamaankin. Nuorempana sitä harmitteli sitä, että juuri ajetut ladut sulivat pois. Nyt sen tietää, että se vähän niin kuin kuuluu täällä etelässä tähän hommaan. Ei sitä kannata alkaa murehtia, Salmi toteaa.

Tuhansia tunteja laduntekoa

Lauantaina Salmi on hieman väsynyt. Hippohiihtoja ja tulevia kisoja varten tuli tehtyä perjantaina latuja myöhään yöhön. Talkoissa oli ilahduttavat 20 osallistujaa.

–En ole viime yönä nukkunut oikeastaan ollenkaan, että hieman tässä väsyttää. Eilen heiteltiin mekaanisesti lunta laduille tuolta parkkipaikalta, Salmi haukottelee.

–Talkoissa oli lähinnä vanhempaa väkeä. Ymmärrän hyvin, että kun lapset ovat pieniä ja arkena käydään töissä, ei täällä kukaan muu hullu öisin latuja ajele. Mutta enhän minäkään tietenkään ikuisesti täällä ole latuja ajamassa. Toivotaan tietenkin, että Haukkavuoressa säilyy hyvät hiihtomahdollisuudet, Salmi vihjaa.

Tuhansien tuntien laduntekokokemuksella sitä saa hieman vihjatakin.

Isot kisat tulossa

Ensi viikonloppuna on vuorossa Haukkavuoren hiihdot ja yhdistetyt piirimestaruuskisat.

–Nyt odotellaan, että sataisi lunta lisää. Tilannettahan täytyy vaan katsoa sen mukaan, miten lunta riittää. Jos ei riitä vitoselle, niin sitten hinkataan neljä kertaa kaksi ja puolikasta, kun 10 kilometrin kisasta on kyse, Salmi selventää.

Haukkavuoressa ei tänä talvena ole tykitetty yhtään lunta eli luonnonlumella on pärjätty. Se kertoo hyvästä talvesta lumen suhteen. Luonnonlumi myös sulaa nopeammin.

–Meillä oli tykeissä vähän toimintavikaakin, mutta nyt vika on korjattu. Helmikuussa ei kuitenkaan enää juurikaan tykitetä lunta. Täytyy päivystää säätiedotuksia taas, Salmi virnistää.

Tuomas Honkasalo

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän