Yläneelle kehkeytyi lastenkirjailijakeskittymä – Pörhelöisen luontoaapinen hurmaa luontokuvillaan

0
Pörhelöisen luontoaapisesta löytyy jokaisen kirjaimen kohdalta luontotietoa hauskan kuvituksen siivittämänä. Kuva: Tuomas Honkasalo

PÖYTYÄ/Yläne. Yläneläiset Salla Grönlund ja Ilona Kauramaa ovat luonnoltaan tarinankertojia ja elämänilottajia. Kaksikolla on monen monta rautaa tulessa. Viimeisin projekti eli lastenkirja sai päivänvalonsa ensin omakustanteena, mutta nyt yläneläinen kustantamo Onnenläntti nappasi ajatuksen ja jalosti tuotetta vielä eteenpäin.

Pörhelöisen luontoaapinen on jo herättänyt paljon kiinnostusta ja sitä on painettu satoja kappaleita.

–Ensin teimme sellaisen järkidiilin, että teetimme sata kappaletta kirjaa omakustanteena. Ennakkoon myytiin niistä kolmasosa ja se kattoi painatuskulut. Kaikki kirjat menivät kaupaksi ja moni jäi ilmankin. Nyt Onnenläntin Katja Mahalin kustantamana otettiin satoja kirjoja ja ne tuntuvat kelpaavan, kertoo Grönlund

Grönlund sanoo kertoneensa aina tarinoita ja kertovansa niitä nyt myös omille lapsilleen.

–Luulenpa, että minulla on 50 sivua julkaisematonta pörhelöintiä pöytälaatikossa jo odottamassa seuraavia juttuja.

Jatkoa pörhelöinnille on jo luvassa.

–Ilonan kanssa ollaan suunniteltu jo sellaista vuodenaikakirjaa, jossa samat hahmot pääsevät vähän enemmän esille. Pörhelöisen vuodenajat on siis tulossa, Grönlund selventää.

Toisen painoksensa saanut Pörhelöisen luontoaapinen on itse asiassa tietokirja, mutta sympaattisessa paketissa. Jokaisen aakkosen kohdalla kerrotaan jostain eläimestä tai kasvista lapselle sopivalla rennolla, mutta mielenkiintoisella otteella. Mukana on isoja hyppysellisiä luonnon parantavaa voimaa.

Kauramaa ja Grönlund ovat molemmat opiskelleet kirjallisuutta ja toimineet kaikenkirjavissa kulttuuriprojekteissa musiikin, näyttelemisen, kirjoittamisen ja kulttuurin tuottamisen saroilla. Käpypeikko Pörhelöinen ja hänen kaverinsa Hahtuvainen syntyivät muutaman eri version kautta siitä ajatuksesta, millaisia satuja kaksikko halusi kertoa lapsille.

–Näihin tarinoihin liittyy paljon kaikenlaista, myös lauluja, Kauramaa kertoo.

Kauramaa ja Grönlund myös lauloivat tiistaina Yläneen kirjastossa järjestetyssä kirjaesittelyssä muutaman oman laulun itseään kitaralla ja kanteleella säestäen.

Ilona Kauramaa ja Salla Grönlund katsovat Pörhelöisen luontoaapinen -lastenkirjaansa tyytyväisinä. Lempeällä otteella tehty lastenkirja saa jatkoa, kun Pörhelöinen ja Hahtuvainen seikkailevat seuraavassa kirjassa eri vuodenajoissa. Kuva Tuomas Honkasalo

Sanatonta tunnekerrontaa

Yläneläinen Piia Tuominen ei tuntenut Pörhelöisen kehittäjäkaksikkoa entuudestaan, mutta lastenkirjailijat tutustuivat Onnenläntin Mahalin kautta. Tuomisen Missä olet, äiti on saanut e-kirjaversion lisäksi nyt myös paperisen muodon. Tuominen kertoo iloisena, että kustantaja on ilmoittanut toisen painoksen olevan nyt paikallaan.

Tuomisen tekemä sanaton lastenkirja kertoo lohikäärmeen poikasten kasvutarinaa runsain kuvin.

–Tätä kirjaa voi lukea monella eri tavalla. Olen luonut poikasille erilaisia temperamentteja aviomieheni avustuksella ja niitä voi tulkita lukija ihan oman maailmansa mukaisesti. Kirjan kautta voi myös pohdiskella tuntemuksia, tunteita ja vaikkapa sitä, miltä kukakin poikanen kuulostaa tietyissä tilanteissa, Tuominen kuvailee.

Sanaton kirja voi olla loppujen lopuksi paljon runsaampi kuin sellainen, jossa kirjailija on etukäteen päättänyt tarkkaan, miten tarina kulkee.

Tuomiseltakin on tulossa lisää lastenkirjoja tulevaisuudessa.

Onnenläntin kustantamana kirjat ovat saaneet kompaktin pienen ulkomuodon, joka sopii hyvin lasten käteen.

–Tämä on kuulemma sellainen kätevä kirjakoko mukaan otettavaksi ja myös kivaksi pikku lahjaksi. Pörhelöisen luontoaapisessa on luontotietoa, joten kirjan voi ottaa helposti mukaan myös luontoretkelle oppaaksi, Grönlund vinkkaa.
Tuomas Honkasalo