Höyryssä piilee pöytyäläisen Vihervakan valttikortti – Siemenkäsittelyyn ja siirtonurmen tuotantoon erikoistunut yritys täyttää 60 vuotta

0
Vihervakan toimitusjohtaja Juho-Matti Hämäläisen takana on laitteisto, jossa jokainen siemenerä saa juuri sille räätälöidyn höyrykäsittelyn. Suomessa Lantmännen Agro myy vesihöyryllä käsiteltyjä siemeniä ThermoSeedinä.
Vihervakan toimitusjohtaja Juho-Matti Hämäläisen takana on laitteisto, jossa jokainen siemenerä saa juuri sille räätälöidyn höyrykäsittelyn. Suomessa Lantmännen Agro myy vesihöyryllä käsiteltyjä siemeniä ThermoSeedinä.

PÖYTYÄ / Lalli. Lallin teollisuusalueella toimiva Vihervakka on investoinut vesihöyryyn perustuvaan menetelmään, jolla se on korvannut tuotannossaan perinteisen kemikaaleihin perustuvan peittauksen.

Yhtiön toimitusjohtaja Juho-Matti Hämäläisen mukaan kolmisen vuotta käytössä ollut ThermoSeed-laitteisto on osoittautunut kannattavaksi. Sen myötä Vihervakan liikevaihto on kohonnut noin 1,9 miljoonaan euroon, kun se vielä kymmenen vuotta sitten oli reilut miljoona euroa.

Toinen liikevaihtoa merkittävästi siivittänyt investointi on 2015 käyttöön otettu piensiemenlaitos, jossa valmistuu asiakkaiden toiveiden mukaisia siemenseoksia tarvittaessa seitsemästä komponentista.

Piensiementen automaattinen pakkauslinja annostelee siemenet pikkusäkkeihin.
Piensiementen automaattinen pakkauslinja annostelee siemenet pikkusäkkeihin.

Green deal on voimissaan

Eurooppalaisessa maataloudessa painotetaan tällä hetkellä kestävää kehitystä ja kiertotaloutta tukevaa green deal -ajattelua, jonka myötä kemiallisia tehoaineita vähennetään ympäristön suojelemiseksi.

Yhtälö ei ole helppo, kun viljelijöiden pitäisi vielä tulla toimeen ilmastonmuutoksen sekä sen tuomien kasvitautien kanssa.

Vihervakan käyttämä ThermoSeed-käsittely perustuu siemenviljan läpi puhallettavaan lämpimään vesihöyryyn, joka tuhoaa siemenissä olevat taudinaiheuttajat ja nopeuttaa siemenen kasvuunlähtöä. Vesihöyrykäsittelyn etuna on myös puhtaus, joten kylvämättä jääneet siemenet voidaan kaataa sadon joukkoon.

Mikäli jossakin siemenerässä havaitaan ennalta höyryn kestäviä taudinaiheuttajia, se käsitellään kemiallisella peittauksella.

Vihervakassa pakatuista viljakasvien siemenistä noin 90 prosenttia on höyrykäsiteltyjä. Juho-Matti Hämäläisen mukaan yhtiöllä on vielä kapasiteettia lisätä ThermoSeed-tuotantoa.

Laadukkaan siemenmateriaalin turvaamisen ohella Hämäläinen pitää tärkeänä, että tiloilla pidetään jatkossakin perusasiat kunniassa. Hänen henkilökohtainen näkemyksensä on, että huolehtiminen peltomaan kunnosta, maanmuokkauksesta ja viljelykierrosta on tulevaisuudessa entistä tärkeämpää.

Siirtonurmea Virttaalta

Vihervakan toimitusjohtajana Juho-Matti Hämäläinen on ollut pari vuotta. Päätyönsä ohella hän viljelee tilaa Alastarolla.

Naapurikylän puolella Virtaalla on Vihervakan nurmituotantoalue. Vuonna 1997 aloitetulla nurmituotannolla haluttiin turvata työt kesäkausina, jotka ovat hiljaista aikaa siemenkunnostuksessa. Siirtonurmien tuotannossa Vihervakka tekee stadium-luokan viheriötä, jota se on toimittanut muun muassa Tallinnan A. Le Cog -areenalle sekä Helsingin Olympiastadionille.

Ensi kesänä Virttaalla viljeltyä siirtonurmea levitetään presidentin kesäasunnon pihaan Naantalin Kultarantaan ja lisäksi Vihervakka on mukana golfalan kärkihankkeissa, esimerkiksi Pickala Rock Golfin laajennuksessa.

Entäpä Vihervakan 60-vuotisjuhallisuudet?

– Pääjuhla on kaikille tarkoitettu avointen ovien tapahtuma. Silloin järjestämme opastettuja kierroksia tuotantotiloihimme. Olemme varanneet runsaasti makkaraa. Toivottavasti sitä riittää kaikille, Hämäläinen vastaa.

Vihervakka juhlistaa 60-vuotista taivaltaan järjestämällä avoimet ovet keskiviikkona 27.3. kello 12–16. Tapahtumaan on tulossa Vihervakan yhteistyökumppaneita esittelemään toimintaansa.


Vihervakka

Liikevaihto 1,9 miljoonaa euroa

Kymmenkunta työntekijää

Toiminta alkoi 1964 viherjauhotehtaana

Perustajina 12 paikallista isäntää

Aluksi nimi oli Viher-Rehu Oy

1994 nimeksi tuli Vihervakka Oy

Lajittelee, käsittelee, pakkaa, varastoi ja toimittaa sertifioitua kylvösiementä

Tuottaa siirtonurmea Virttaan hiekkakankaalla

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän