Kyrön Kurkigallerian 6 viikkoa kopasta koppaan -näyttely kertoo kasvun ihmeestä

0
Katja Mahal esittelee vitriiniä, jossa olevaan ämpäriin on istutettu peruna.
Katja Mahal esittelee vitriiniä, jossa olevaan ämpäriin on istutettu peruna.

PÖYTYÄ / Kyrö. Kurkigalleriassa on esillä 6 viikkoa kopasta koppaan -näyttely.

Viime keskiviikkona näyttelyä pystyttämässä ollut Katja Mahal kertoo nimen juontuvan vanhasta sanonnasta, jonka mukaan ensimmäiset uudet perunat saadaan maasta kuuden viikon kuluttua istutuksesta.

Keskellä galleriaa olevaan vitriiniin on pantu siemenperunalla varustettu multaämpäri, jota yhden Elisenvaaran luokan oppilaat luvanneet kastella.

– Saa nähdä, versooko peruna näyttelyn aikana, Mahal tuumii.

Hän toivoo kävijöiden huomaavan, kuinka ihmeellistä ruoantuotantoon liittyvä kasvu on ja kuinka paljon tapahtuu lyhyessä ajassa. Merkillepantavaa on myös se, että yhdelle lajille edullinen säätila on toisen surma.

Perunoiden lisäksi näyttelyssä syvennytään muun muassa viljojen, marjojen ja eläinten kasvuun esineiden sekä valokuvien avulla. Mielenkiintoinen yksityiskohta esineiden joukossa on Esko Rasilaisen vuosina 1950–1954 kokoama kasvio. Sen sisältö näyttää kuin viime kesänä kerätyltä.

Useimmat näyttelyyn valitut valokuvat ovat Jorma Kaarron ottamia . Hän on ikuistanut ne kulkiessaan Auranmaan Viikkolehden juttukeikoilla 2000-luvulla. Kaarto jäi eläkkeelle Viikkolehden toimittajan työstä vuoden 2021 lopulla.

6 viikkoa kopasta koppaan -näyttely Kyrön Kurkigalleriassa 22.4. saakka.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän