Maailmanhistorian merkittävin bändi kietoi pauloihinsa – Beatles-maniaa -näyttely esittelee pingismies Esko Heikkisen keräilykokoelmaa

0
Koskelaiset tuntevat Esko Heikkisen paitsi Kosken Kaiusta ja pöytätenniksestä myös intohimoisena The Beatles-fanina ja keräilijänä. Nyt Heikkisen Beatles-kokoelmiin pääsee tutustumaan Kosken kirjaston Beatles-maniaa näyttelyssä.

KOSKI. Jotkut hetket jäävät muistiin ja muuttavat pysyvästi jotakin. Tällaisen hetken soi koskelaiselle pöytätennisvaikuttaja Esko Heikkiselle laulaja Kai Hyttinen lähes kuusi vuosikymmentä sitten.

–Muistan, kun makasin keittiön lattialla ja Kai Hyttinen lauloi radiossa The Beatlesin Girl-kappaleen suomennosta, Heikkinen kertoo.

Hyttisen kappale herätti mielenkiinnon: mikä tämä on ja mikä on tämän alkuperä? Heikkinen löysi Beatlesit ja vaikuttui pysyvästi.

–Beatles on maailmanhistorian merkittävin bändi ja heidän musiikkinsa ylivoimaisesti parasta pop-musiikkia. He tekivät kaiken ensimmäisenä, leffat, stadionkeikat, tuotemyynnin, pistivät vinyylit myyntiin singlejen sijasta. Mikään muu bändi ei ole Beatlesin jälkeen keksinyt mitään yhtä raflaavaa, intohimoinen fani hehkuttaa idoleitaan.

–Jos joku olisi nyt jotain yhtä suurta kuin Beatlesit olivat aikanaan, emme edes osaisi kuvitella sitä. Mikään muu bändi ole ollut lähelläkään vastaavaa suosiota.

Levyn ja kirjan sisältävä Let it be -boksi on yksi Heikkisen kokoelman harvinaisuuksista.

THE BEATLESIN kulta-aikaan Heikkinen oli vielä lapsi ja teini-ikäinen. Yhä edelleen hän kertoo kuuntelevansa autossa lähes yksinomaan Beatlesiä. Livenä Heikkinen ei ole yhtyettä nähnyt, mutta luonnollisesti hän on muun muassa vieraillut Beatlesien pyhillä paikoilla kuten Liverpoolissa, Hampurissa, John Lennonin kotitalolla New Yorkissa ja Lontoossa Abbey Roadilla, jonka varrella oli suursuosioon nousseen yhtyeen käyttämä studio.

Hengenheimolaisen Heikkinen löysi naapurista, joskin hengenheimolaisuus tuli selville vasta monien vuosien yhteistyön ja naapuruuden jälkeen 50-vuotisjuhlilla, kun Heikkisen naapuri ja urheilumies Tuomas Sallinen pukeutui juhliin John Lennoniksi. Kaksikko pitääkin yhdessä illanviettoja, joissa kuunnellaan Beatlesiä punaviiniä nautiskellen. Beatles-aiheiset tapahtumat kuuluvat niin ikään vuosittain ohjelmaan.

Heikkisen ja Sallisen kohdalla intohimoiseen fanitukseen liittyy myös Beatles-tuotteiden keräilyä. Keräilijöinä he ovat erilaisia, sillä Sallinen on keskittynyt digitaaliseen aineistoon ja Heikkinen muun muassa brittijulkaisujen ensipainoksiin ja kirjoihin.

–Rupesin pikkuhiljaa ostelemaan. Aluksi en tietoisesti kerännyt, mutta en vain heittänyt mitään pois, 50 vuotta kokoelmaansa kartuttanut Heikkinen kertoo.

HEIKKINEN on keräilijäsielu, jonka keräilyfilosofia pohjautuu pitkälti vanhan säästämiseen. Beatles-tuotteiden lisäksi hän kerää pingismailoja ja museoautoja.

–Kahta samanlaista keräilijää ei löydy, jokaisella on oma kulma keräilyyn. Joku on esimerkiksi kiinnostunut alkuperäisversioista, joku Suomi-painoksista. Joku haluaa priimakuntoista tai sellaista, jota on vain yksi kappale. Ja tämä koskee kaikkea keräilyä, Heikkinen sanoo.

Hänen kokoelmassaan on muun muassa noin 100 Beatles-aiheista kirjaa, levyistä kaikki merkittävimmät ykköspainokset ja täydellinen 60 kappaleen Hellas-purkkakorttikokoelma. Lisäksi kokoelmasta löytyy muun muassa C-kasetteja, singlejä, lehtiä ja rihkamaa kuten lasinalusia.

Heikkinen ei osaa pitää kokoelmaansa Suomen saati maailman mittakaavassa merkittävänä, mutta Kosken kirjastossa parhaillaan esillä olevaan näyttelyyn on mahtunut vain osa kokoelmasta. Yksi osa kokoelmasta on Heikkisen pään sisällä.

–Olen kerännyt henkistä pääomaa, kun olen lukenut kaikki omistamani Beatles-kirjat ja kaiken sen, mitä bändistä pitää tietää, hän toteaa ja huomauttaa lukemisen olleen hyvää englannin kielen harjoittelua.

Hellas-purkkakorttisarja on täydellinen sisältäen kaikki 60 Beatles-aiheista korttia. Korttisarjaa alkoi alun perin kerätä Heikkisen sisko, joka luovutti kortit veljelleen.

KOKOELMANSA arvoa Heikkinen ei ole laskenut, mutta ei hän sitä lähtisi esimerkiksi kymppitonnilla myymään. Keräilyä hän jatkaa kaiken aikaa, joskaan mitään yhtä isoa unelmaa hänellä ei ole kokoelmansa täydentämiseksi.

–EP-kokoelmani on aika vaatimaton. Kaukohaaveena olisi saada katalogi täyteen. Mutta EP:itä myydään pirun harvoin, joten todennäköisesti tässä ehtii kuolla ennen kuin kokoelma tulee valmiiksi, Heikkinen miettii.

Kokoelman valmiiksi saaminen ei muutoinkaan ole hänelle keräilyn tavoitteena. Päinvastoin hän on tyytyväinen, että valinnut keräilykohteensa sillä tavoin ovelasti, ettei keräilyä edes voi saada valmiiksi.

–Se on turvallinen tapa edetä, hän sanoo ja toteaa, ettei kokoelman keskeneräiseksi jäämisestä kannata huolestua, sillä kesken jäänyt kokoelma vain menee seuraavalle keräilijälle.

BEATLESIN levyistä Heikkisen suosikki on Rubber Soul, joka sisältää hänet pauloihinsa kietoneen Girl-kappaleenkin.

–Sillä levyllä Beatles on musiikillisesti beatleseimmillään ja se on alkuperäisen bändi-Beatlesin viimeinen levy. Sen jälkeen alkoivat studiokokeilut ynnä muut, Heikkinen sanoo vuonna 1965 ilmestyneestä levystä.

Bändin hajoaminen vuonna 1970 oli hänelle pienempi juttu kuin John Lennonin murha vuonna 1980. Siihen asti Heikkinen kertoo odotelleensa, että The Beatles joskus vielä tekisi paluun.

Esko Heikkisen Beatles-aarteita esillä Kosken kirjastossa 22.3. asti. Näyttely avoinna kirjaston aukioloaikoina.