Oppia ikä kaikki

0

–Pojat ja miehet päättää autoista ja mopoista. Tytöt ja naiset pesukoneista, näin totesi viiden vanha, varsin moottoriajoneuvo-orientoitunut siskonpoikani jokin aika sitten.

Se sai hymyilemään, joskin tädin ominaisuudessa teki mieli valistaa, että iän kertyessä hän huomaa, ettei asioista päättäminen tule olemaan noin simppeliä.

”Minä vähät välitän siitä, mitä ihmiset sanovat”, olisi puolestaan oman aikansa influensseri (vaikuttaja) ja tasa-arvon edistäjä Minna Canth todennut. Eli taaplatkoon kukin tyylillään ja omaan tahtiinsa. Oppia ikä kaikki.

Vai onko sittenkään, sillä historia toistaa itseään? Tätä pohdin, kun vastoin tahtoani kahlasin alakoulun historian oppimäärää uudestaan auttaessani tytärtäni valmistautumaan kokeeseen.

Sain kerrata pahuutta, tyranniaa, sortoa ja diktatuuria läpi ihmiskunnan historian. Valhetta ja kieroilua, kuten itänaapurin niin kutsuttu presidentinvaalin tulos. Putin voitti taas, vaikka tulos oli venäläisen vaalimatemaatikon Ivan Šukšinin mukaan väärennetty. (HS 19.3.2024)

Heräsi myös pelko terveydenhuollon tolasta. Varhan säästötoimet ovat ymmärrettäviä, mutta toisaalta herää ajatus, uskaltautuuko jatkossa puoskarin vastaanotolle, kun oikeaan lääkäriin on matkaa vai luottaako Googlen tarjoamaan diagnoosiin. Omia rohtojakin voi keittää – kuusenkerkkä on itselle tuttu.

Mutta mikä on silloin lopputulos? Nautiskelenko madonlakkeja (sieniä) autuaan tietämättömänä niiden huumaavasta vaikutuksesta vai tuleeko minusta peppu paljaana kulkeva vanhus, kuten rouvasta Hyvinkäällä? (IS 16.3.2024)

Sote-palveluita tuskin kannattaa tarjota Posti-Itella-Postin hoidettavaksi, sillä vaihtuvat sääolosuhteet haittaavat sen toimintaa. Ihan vaan nimimerkin ”lehti jäänyt tulematta” kokemuksella.

Jotain on sentään opittu, sillä tuskin olemme yhtä likaisia ja haisevia kuin keskiajalla. Lisäksi rutto lienee opettanut, että eristäminen ja karanteeni katkaisevat taudin leviämisen. Tätä viisautta hyödynnettiin korona-aikana.

Kilpailuhenkinen aikamme muuttaa myös ymmärrystämme kielestä ja sanojen merkityksestä. Tämän osoitti todeksi Tiktok-video. Siinä nuori nainen kertoo vastanneensa ovisummerin soittoon ja kuulleensa siellä olevan haastemiehen. No, kun alle kolmekymppinen, nuori henkilö kuuli sanan haaste, pohtii hän, mihin haastekisaan hänet on valittu osallistumaan.

Eipä ollut kyse kisasta, vaan käräjäoikeuden haastemies se ovikelloa rimpautti. Oppia ikä kaikki.

Omalle kohdalle valaiseva oppitunti tapahtui junassa. Kuulin keskustelun, jossa asiallisen oloisella, vanhemmalla miehellä oli kerrottavaa kanssamatkustajalleen:

–Kupittaa, se on niin kuin osa Turkua, hän opetti.

Kaiken varalta he jäivät junasta jo Karjaalla. Oppia ikä kaikki.

toimituksen avustaja
Heidi Nurminen
heidi.nurminen2@gmail.com

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän