Paimion rovastikunnasta suunnitellaan jättiseurakuntaa

3

AURANMAA. Seurakunnilla saattaa olla edessä vastaavanlainen uudistus kuin sote-palveluilla. Mikäli Turun arkkihiippakunnan yhteisessä Rovastikunta 2030 -hankkeessa kaavaillut suunnitelmat käyvät toteen, Paimion rovastikunta on tulevaisuudessa yhtä seurakuntaa. Jättiseurakuntaan kuuluisivat Pöytyän, Liedon, Salon, Loimaan, Someron ja Paimion seurakunnat.

–Arkkihiippakunnassa on käynnissä vastaavia keskusteluja neljässä rovastikunnassa. Keskustelut perustuvat siihen, että miten hyvä seurakuntaelämä turvataan kaikkialla hiippakunnassa myös tulevaisuudessa. Monenlaisia vaihtoehtoja on pohdittu, kaikkialla ei välttämättä päädytä samoihin ratkaisuihin, hiippakuntasihteeri Mika Piittala kertoo.

Piittalan mukaan Paimion rovastikunnan osalta yhteinen keskustelu jatkuu 16.4, minkä jälkeen suunnitelmista osataan kertoa enemmän. Hiippakuntadekaani Mika Nokelainen on Salon Seudun Sanomissa aiemmin kertonut, että tähän mennessä käydyissä keskusteluissa on Paimion rovastikunnan alueella selvimmin tullut esille, että paras malli olisi yksi yhteinen seurakunta, joka jaettaisiin erilaisiin toiminnallisiin alueisiin.

Rovastikunta 2030 -hankkeen puitteissa käytyjen keskustelujen lähtökohtana on seurakuntien talouden turvaaminen kirkon jäsenmäärän laskiessa. Hanke alkoi vuonna 2 021 ja Paimion rovastikunnan seurakunnat aloittivat yhteistyötunnustelut ja -neuvottelut aktiivisemmin viime vuonna.

Tähänastisissa mietinnöissä on Salon Seudun Sanomien mukaan pohdittu mallia, jossa uudessa jättiseurakunnassa oli kaksi tai kolme hallinnollista tasoa: taloushallinto, kiinteistö- ja hautaustoimi sekä henkilöstöhallinto. Käytännön toiminta on ajateltu järjestettävän pienempinä toiminnallisina alueina. Tarkempia suunnitelmia on tarkoitus esitellä nykyisten seurakuntien hallinnoille syksyllä.

SALOSSA seurakuntaliitoksia on jo tehty useampi ja viimeksi seurakunta kasvoi Martinkosken liittyessä seurakuntaan. Salon Seudun Sanomien mukaan seurakunnan johdossa suhtaudutaan jättiseurakunnan selvitystyöhön varovaisen myönteisesti.

Pöytyän kirkkoherra Merelle Peltonen Galindon tuntuma on, ettei Pöytyän seurakunnan luottamushenkilöiden ja työntekijöiden keskuudessa oltaisi kovin innostuneita jättiseurakunnasta. Hän itse myöntää oman mielipiteensä muuttuneen kirkkoherraksi tulon jälkeen, kun on huomannut, miten ison osan kirkkoherran työajasta hallinnollinen työ vie.

–Kyse on hallinnon järkeistämisestä, toiminta halutaan edelleen järjestää paikallisesti, Peltonen Galindo toteaa neuvotteluista ja muistuttaa neuvottelujen olevan kesken.

–Mitään päätöksiä eiole vielä tehty.

Peltonen Galindo toteaa neuvotteluilla etsittävän Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin toiveesta yhteistyön tapoja, joilla turvataan hyvä seurakuntaelämä jatkossakin.

–Avoimin ja uteliain mielin ollaan Paimion rovastikunnassa liikkeellä ja tämä on jo nyt parantanut seurakuntien yhteistyötä, hän sanoo.

Miltä ajatus rovastikunnan kokoisesta jättiseurakunnasta kuulostaa? Vastaa kyselyymme 4.4. mennessä.

3 KOMMENTIT

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän