Nimpparisankari: ”Voiko Joonas olla vanha ihminen?”

0
Joonas Rantalalla on sama syntymäpäivä kuin isällään ja isänsä toivoma etunimi. Äiti puolestaan on kirjoittanut muistiin pikku-Jontun kasvuvaiheita.

PÖYTYÄ/Kyrö. Pöytyän kunnanvaltuutettu ja kunnanhallituksen jäsen Joonas Rantala tunnetaan virallisissa yhteyksissä Joonaksena, mutta perheelle, sukulaisille ja tuttaville hän on syntymästään lähtien ollut Jonttu.

–Koulussa olin Joonas, mikä tuntui vieraalta ja viralliselta, Rantala sanoo ja kertoo omaksuneensa Joonaksen käyttöön vasta myöhemmin.

–Muistan elävästi lapsena pohtineeni, voiko Joonas olla vanha ihminen, hän jatkaa.

Vanhoja Joonaksia taatusti oli Rantalan lapsuudessakin, sillä nimi on ollut suomalaisessa almanakassa jo vuodesta 1708 alkaen. Rantalan tuttavapiirissä tosin ei ollut yhtään vanhempaa Joonasta. Nimi tuli suosioon 1980-luvulla ja saavutti suurimman suosionsa vasta Rantalan syntymävuoden 1987 jälkeen 1990-luvulla.

Joonas-nimi tulee Raamatun Vanhan testamentin Joona-profeetasta. Heprean kielessä kyyhkystä tarkoittavalla Joonalla on vastineensa useissa eri kielissä. Rantala ristittiin Joonakseksi hänen isänsä toiveesta.

–Isän lapsuuden lempisarjakuva oli Pellervo-lehden Unto Uneksija, jota piirsi nimimerkki Joonas, Rantala kertoo.

Pari muutakin nimivaihtoehtoa oli: Oskari ja Matias. Rantalalle Joonas on ollut mieleinen nimi.

–Tuntuisi hassulta ajatella olevansa joku muu.

Wikipedia tietää kertoa, että aika monta urheilijaa on nimetty Joonakseksi, erityisesti jääkiekkoilijoita. Rantalalla ei jääkiekkotaustaa ole kuin penkkiurheilijana. Nimipäiviäkään Rantalan perheessä ei ole ollut tapana viettää.

–Mutta ei tiedä, vaikka innostuisi, Rantala tuumailee nimipäivähaastattelun innoittamana ja toteaa olevan erityistä, että ihmisellä on yksi nimi, jolla häntä kutsutaan ja jonka vanhemmat ovat valinneet.

Nimiasiaa hän pääsi pohtimaan tarkemmin myös esikoistyttären syntyessä viime vuonna. Yksimielisyys nimestä syntyi Rantalan mukaan helposti ja vauva ristittiin vaimon ehdotuksesta Martaksi.

Jos Rantala ryhtyisi viettämään nimipäiviä, vieraille tarjottaisiin belém-leivoksia. Rantala tykästyi portugalilaisten ylpeyteen, viralliselta nimeltään Pastéis de Belém -leivoksiin ollessaan opiskelijavaihdossa Lissabonissa. Ajatus leivosten leipomisesta kuitenkin huvittaa Rantalaa, niinpä vieraat saisivatkin kaupasta ostettuja herkkuja.

Joonaksen nimipäivää vietetään 29.3., johon tänä vuonna osuu myös pitkäperjantai.