Yrittäjä Jari Kankaanpää panostaa halleihin ja energiapuuhun – Uusin hanke pyörii yhteistyössä Yli-Simolan Tila Oy:n kanssa Karinaisissa

0
Yli-Simolan Tilan hallissa on talvisäilytyksessä muutamia harrasteautoja. JaMa-Power Oy:n Jari Kankaanpää toivoo kulkuneuvojen määrän lisääntyvän, kun ensi syksy koittaa.
Yli-Simolan Tilan hallissa on talvisäilytyksessä muutamia harrasteautoja. JaMa-Power Oy:n Jari Kankaanpää toivoo kulkuneuvojen määrän lisääntyvän, kun ensi syksy koittaa.

PÖYTYÄ / Karinainen, MARTTILA. Marttilalaisen Jari Kankaanpään JaMa-Power Oy on tehnyt viime vuosina pihapuiden poistoja, kantojen jyrsintää ja kattojen puhdistuksia sekä vuokrannut henkilönostimia. Kankaanpää kertoo yrityksensä tekevän niitä edelleen, mutta liiketoiminta on laajentunut uusiin uomiin.

Viime marraskuussa JaMa-Power otti vastuulleen karinaislaisen Yli-Simolan Tilan hallikiinteistön liiketoiminnan ja osan kiinteistönhoidosta.

Siellä on asiakkaina mobilistiharrastajia, jotka tarvitsevat ajoneuvoilleen kuivaa ja siistiä säilytystilaa. Halli varustettiin hiljattain kahdella suurella ilmalämpöpumpulla, jotka pitävät kosteuden loitolla ja sisälämpötilan talvella 6–8 asteen tuntumassa.

Täyden palvelun talvisäilytystä

BMW-harrastajaksi tunnustautuva Kankaanpää kertoo, että autojen talvisäilytyksen ohella on tarjolla pesu-, korjaus- ja katsastuspalvelua. Kulkupelien lisäksi hallissa on varastoituna huonekaluja. Niitä mahtuu tuomaan ja viemään sisältä pakettiautolla.

Kyröntien varrella oleva halli tehtiin aikanaan elintarviketeollisuuden tarpeisiin, joten siellä on tarjolla voimavirtaa, paineilmaa ja useita vesipisteistä. Kankaanpää on ehostanut 550 neliömetrin hallia lähinnä sisäpuolelta. Sen vierellä on niin ikään elintarvikekäyttöön rakennettu 270 neliömetrin kylmäsäilytystila.

Kankaanpään mukaan tavoitteena on kunnostaa julkisivua, pihaa sekä kiinteistön tekniikkaa.

Ennestään JaMa-Powerilla on Marttilassa noin 200 neliötä hallitilaa. Se on suurelta osin yrityksen omassa käytössä.

Kylmävaraston edustalla on hydraulikäyttöinen nostolaite.
Kylmävaraston edustalla on hydraulikäyttöinen nostolaite.

Puulle on kova kysyntä

Mistä tulee nimi JaMa-Power?

– Alkuosa on etunimistäni Jari, Matti. Perustin yhtiön kollegani kanssa vuonna 2006. Aluksi toimitimme Unkariin viranomaisverkkoon kiinteiden tukiasemien virtalähteet. Siitä tulee sana power, Jari Kankaanpää vastaa.

Hän tuumaa voimaa ja virtaa tarkoittavan power-sanan olevan taas ajankohtainen.

Ukrainan sodan myötä puun, pelletin ja hakkeen tuonti Venäjältä loppui, mikä nosti kotimaisen puun kysyntää ja hintaa. JaMa-Powerissa energiapuuhun liittyvä liiketoiminta on kasvanut parin viime vuoden aikana 50 prosentilla.

Haketus käynnissä energiapuun keräyspaikalla Marttilassa.
Haketus käynnissä energiapuun keräyspaikalla Marttilassa. Kuva: Jari Kankaanpää.

Oma kuorma-auto kuljetuksiin

JaMa-Powerilla on energiapuun keräyspaikka noin 200 metrin päässä Yli-Simolan tilasta. Toinen Kankaanpään hallinnoima energiapuukenttä on Marttilassa, kymppitien vierellä. Se on suurempi kuin Karinaisten kenttä. Keräysalueita on oltava tiheässä, jotta puuta kannattaa tuoda esimerkiksi traktoreilla ja peräkärryillä.

Äskettäin Kankaanpää investoi vaihtolavalla sekä tukkinosturilla varustettuun kuorma-autoon. Hän laskee, että sen turvin puuta kannattaa hakea noin 50 kilometrin säteeltä. Kun keräysalueille on kertynyt riittävästi sopivaa puuta, haketus- ja konttiautot tulevat käymään. Valmista haketta viedään poltettavaksi esimerkiksi Naantalin voimalaitokselle.

Oman haketusauton hankkimista Kankaanpää ei pidä hänen yrityksensä kannalta järkevänä. Kyseessä kun on kallis kone, jonka pitäisi olla koko ajan käytössä.

– Minun kannattaa hoitaa liiketoimet yhdessä yhteistyökumppanien kanssa, Kankaanpää linjaa.