Koskella kerättiin talkoilla roskia: ”Nuorempi väki roskaa ja eläkeläiset keräävät roskat mennessään”

0
Eevi ja Aava Honkala olivat keräämässä roskia hymyssä suin. –Roskien kerääminen on kivaa, mutta on myös tärkeää, ettei roskattaisi, kun eläimet ja luonto kärsivät, tytöt kertoivat. Kuva: Tuomas Honkasalo

KOSKI. Ylen masinoima Miljoona roskapussia -kampanja on startannut uudestaan. Kampanjan tavoitteena on jälleen kerätä luonnosta mahdollisimman monta jätesäkillistä roskia. Syytä moiseen on, sillä esimerkiksi yhden muovisen karkkipaperin kestää hajota luonnossa 100 vuotta ja silloinkin sen hajoaminen aiheuttaa mikromuoviongelman.

Koskelaisseura halusi haastaa koskelaiset roskapussikampanjaan ja järjesti perjantaina roskienkeruutalkoot, jotka koskivat lähinnä Kosken taajama-aluetta.

Koskelaisseuran puheenjohtaja Piika Vainio oli myös heittänyt ilmoille haasteen haja-asutusalueen postilaatikkoväleihin.

–Jokainen on voinut kerätä roskat esimerkiksi oman tienpäänsä postilaatikolta seuraavalle postilaatikolle ja naapuri voisi jatkaa siitä eteenpäin. Roskapussit voi sitten tuoda tänne Nuortentalon keräyspisteelle, Vainio toivoi.

Viikonloppuun mennessä Koskella oli ilmoitettu kerätyksi 56 roskapussia.

Kosken keskusta-alue on pysynyt Vainion mukaan aiempaa siistimpänä.

–Se taitaa vaan mennä niin, että nuorempi väki roskaa ja eläkeläiset sitten keräävät roskat mennessään. Perusroskia on vuosikymmenten ajan olleet tupakka-askit, mutta uusina ja aika viheliäisinä tulokkaina on kertakäyttöiset kahvimukit, joiden kansi on muovia. Huomaan myös, että tuohon lähikauppaan kun tuli paistopiste, niin noita paistopisteen pusseja löytyy aika paljon, Vainio listasi.

Eevi, 7 ja Aava Honkala, 9, olivat lähteneet keräämään roskia äitinsä Katri Honkalan kanssa. Roskankeräämisessä oli apuna kätevät roskankeräystikut.

–On aika kivaa kerätä roskia ja siinä samalla putsataan luontoa. Se on hyvä juttu, tytöt kertoivat.

–Tässä koulun lähellä on tosi paljon herkkujen ja karkkien roskia. Sitten täältä on löytynyt nuuskapurkkeja ja tupakantumppeja, tytöt listasivat.

Isoin roskalöydös oli iso rengaspussi.

–Minä luulen, että nuoret roskaavat eniten, mutta täällä ei ole näkynyt yhtään nuoria siivoamassa. Ehkä koulun pitäisi laittaa nuoret siivoamaan myös, Aava pohti.

Honkalan perheessä roskien kerääminen on normaalia muutenkin kuin kampanja-aikaan.

–Kyllä me otetaan roskia mukaan vaikka koiralenkillä ja viedään sitten roskikseen. Pitäisi melkein aina pitää joku pussi mukana, kun käydään lenkillä. Honkalat kertoivat.

Tytöt halusivat lähettää terveisiä roskaajille.

–Lopettakaa se roskaaminen ja laittakaa roskat keräysastioihin. Roskaaminen haittaa luontoa ja eläimiä sekä erityisesti lintuja.

Miljoona roskapussia -kampanjan teemasivuilla netissä voi käydä ilmoittamassa keräämänsä roskapussien määrän. Sieltä voi kunnittain tarkastaa tilanteen kehityksen kevään ja kesän edetessä. Paras aika roskien keräämiseen on juuri nyt, kun ruohot eivät ole vielä alkaneet kasvaa.

Tuomas Honkasalo

Miljoona roskapussia kampanjasivusto: https://yle.fi/aihe/miljoona-roskapussia