Kosken Osuuspankin Erik Puttaa talouskehityksestä: ”Tasaisempaa on odotettavissa, joskaan nollakorkoihin tuskin palataan”

0
LähiTapiola Etelän toimitusjohtaja Mikko Lempiäinen ja Kosken Osuuspankin toimitusjohtaja Erik Puttaa tietävät, että monissa yrityksissä on patoutuneita investointitarpeita, jotka on siirretty odottamaan vakaampaa taloustilannetta.
LähiTapiola Etelän toimitusjohtaja Mikko Lempiäinen ja Kosken Osuuspankin toimitusjohtaja Erik Puttaa tietävät, että monissa yrityksissä on patoutuneita investointitarpeita, jotka on siirretty odottamaan vakaampaa taloustilannetta.

KOSKI. Kosken Osuuspankin toimitusjohtaja Erik Puttaa toteaa ilmassa olevan monenmoista epävarmuustekijää, mutta kokonaisuudessaan taloustilanne on hänen mielestään kääntymässä parempaan.

Keskeisenä merkkinä Puttaa pitää inflaation hidastumista kolmen prosentin tuntumaan, kun se vielä vuosi sitten laukkasi kahdeksassa prosentissa. Vanhaan normaaliin on vielä matkaa kun muistetaan, että Suomen keskimääräinen inflaatioprosentti on ollut 2000-luvulla 1,5.

Positiivisen kehityksen taustalla ovat Euroopan keskuspankki EKP:n toimet, jotka tuntuvat pienellä viiveellä Pohjolan perukoilla. EKP:n viestinä on ollut, ettei korkoja voida laskea ennen kuin inflaatio laskee pysyvästi sen tavoitteen mukaisesti kahden prosentin tuntumaan.

Puttaa pitää mahdollisena, että ohjauskorkoja voitaisiin ryhtyä tarkastamaan alaspäin jo kesällä tai viimeistään kesän jälkeen.

Investointitarpeita riittää

Korkojen lasku elvyttäisi hiljaiseloa viettäneitä rakennus- ja asuntomarkkinoita. Pankkinsa asiakaskuntaan kuuluvissa yrityksissä Erik Puttaa tietää olevan patoutuneita investointitarpeita, jotka on siirretty odottamaan vakaampaa taloustilannetta.

Paikallisia toimijoita hän kiittelee siitä, että ne ovat hoitaneet velvoitteensa vaikeanakin aikana.

– Asiakkaamme eivät ole käyttäneet lyhennysvapaita sen enempää kuin yleensäkään eikä huonosti hoidettujen luottojen tilanne ole mennyt kehnompaan suuntaan, Puttaa kiteyttää.

Rakennusalalla pienet sekä keskisuuret toimijat ovat olleet ketteriä ja saaneet järjestettyä itselleen töitä. Sen sijaan suuriin uudisrakennuskohteisiin keskittyneissä yrityksissä on eletty haastavampia aikoja.

Viljelijöillä on ollut haasteita

Maataloudessa tilojen taloudelliset erot ovat kasvaneet viime aikoina kaikissa tuotantosuunnissa. Syitä on Erik Puttaan mukaan useita.

– Sääolot ovat olleet poikkeuksellisia ja alueelliset vaihtelut ovat olleet suuria. Vaikka tuottajahinnat ovat nousseet, tuotantokustannuksissakin on tapahtunut merkittävää nousua. Iso merkitys tulokseen on ollut sillä, miten ostojen ja myyntien ajoitus on onnistunut, Puttaa toteaa.

Myös maatiloilla on monenlaisia investointitarpeita. Pankissa on huomattu, että kiinnostusta on etenkin vaihtoehtoisten energiamuotojen hyödyntämiseen, lähinnä aurinkopaneeleihin. Energiainvestointia mietittäessä Puttaa kehottaa etenemään maltilla ja perehtymään vaihtoehtoihin, koska tekniikka kehittyy nopeasti.

Kosken Osuuspankin kanssa saman katon alla olevassa vakuutusyhtiö LähiTapiolassa on huomattu, kuinka kovimman aurinkoenergiabuumin aikana markkinoille tuli paljon palveluntarjoajia.

– Hankintapäätöstä tehdessä tulee aina varmistaa ammattilaiselta, että ratkaisu on kokonaisuudessaan tarpeisiin sopiva ja toimiva. Järjestelmien asennustyö tulee aina tehdä ammattilaisen toimesta, neuvoo Lähitapiola Etelän toimitusjohtaja Mikko Lempiäinen.

LähiTapiola Etelän tekemissä vuositarkastuksissa on havaittu aurinkoenergiaratkaisuihin liittyviä puutteita, jotka ovat jo ehtineet aiheuttaa enemmänkin kuin pelkkiä läheltä piti -tilanteita. Kuormitusketjuja ei ole aina suunniteltu kunnolla ja myös asennustyön laadussa on toisinaan ollut parantamisen varaa.

Sote-muutokset tuntuvat viiveellä

Entäpä maaseutua kuohuttava Varhan kaavailu vähentää terveysasemia. Miltä se vaikuttaa pankin ja vakuutusyhtiön näkökulmasta?

– Vielä on liian aikaista vetää johtopäätöksiä asian osalta, mutta luonnollisesti päätös aiheuttaa apatiaa alueelle, Erik Puttaa vastaa.

Myös LähiTapiolan Mikko Lempiäinen on odottavalla kannalla. Hänen mukaansa on ollut jo pidemmän aikaa havaittavissa, että ihmisiä mietityttävät pitkät odotusajat julkisen puolen terveyspalveluihin. Entistä useampi hankkii vapaaehtoista vakuutusturvaa, joka mahdollistaa tarvittaessa yksityisten palvelujen käytön.

Kosken Osuuspankki ja LähiTapiola Etelä järjestävät Kosken Osuuspankin auditoriossa 18.4.2024 kello 17 esitelmätilaisuuden, jonka aiheena on taloudellinen turvallisuus ja siihen varautuminen. Tapahtumaan on ennakkoilmoittautuminen verkossa osoitteessa https://www.lyyti.fi/reg/varaudu_tulevaisuuteen_taloudellisesti Ilmoittautua voi myös pankin tai vakuutusyhtiön yhteyshenkilölle. Paikkoja on rajoitetusti.