Lauri Heikkilä on kuollut

0
Lauri Heikkilä
Lauri Heikkilä

MARTTILA. Varsinais-Suomen maakuntavaltuuston puheenjohtaja, marttilalainen Lauri Heikkilä menehtyi sairaskohtaukseen kokousmatkalla Strasbourgissa maanantaina 25.3.2024. Hän oli kuollessaan 66-vuotias.

Marttilan Perussuomalaiset ry:n varapuheenjohtaja Timo Häkkinen kertoo keskustelleensa Heikkilän kanssa juuri ennen matkaa. Häkkinen sai käsityksen, ettei Heikkilällä ollut suurta intoa mennä Ranskaan, mutta hän lähti velvollisuudentunnosta ja varahenkilön ominaisuudessa.

Häkkisen mukaan Heikkilää pyydettiin vuosien varrella monenlaisiin tehtäviin eikä hän osannut kieltäytyä. Yleensä pyytäjät vetosivat Heikkilän tietämykseen, hänen kykyynsä kuunnella ihmisiä sekä tehdä tietojensa perusteella itsenäisiä päätöksiä.

Heikkilä työskenteli erikoistutkijana Turun yliopiston tulevaisuuden teknologioiden laitoksella ja osa-aikaisena maanviljelijänä kotitilallaan Marttilassa. Hän oli kolmen aikuisen lapsen isä.

Maakuntajohtajan valinta piti kiireisenä

Varsinais-Suomen liiton maakuntavaltuuston puheenjohtajuus sekä toiminta uuden maakuntajohtajan valintaa valmistelleessa työryhmässä teettivät Lauri Heikkilälle viime aikoina runsaasti töitä.

Perussuomalaisten Varsinais-Suomen piiri on nimittänyt piirin varapuheenjohtaja Juhani Pilpolan korvaamaan Heikkilää valintatyöryhmässä. Piiri aikoo tehdä ehdotuksensa maakuntavaltuuston uudeksi puheenjohtajaksi valtuuston kesäkuun kokoukseen.

Heikkilä kuului myös Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varhan aluevaltuustoon, Marttilan kunnanvaltuustoon sekä -hallitukseen.

Heikkilän poliittiset juuret ovat Suomen Maaseudun Puolue SMP:ssä. Politiikassa hän oli mukana 1992 kunnallisvaaleista alkaen.

Keväällä 1995 Heikkilä valittiin SMP:n Varsinais-Suomen piirin sihteeriksi. Samana vuonna perustettiin Perussuomalaiset ja silloin syntyi myös Perussuomalaisten Varsinais-Suomen piiri. Sen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Heikkilä ja sitä tehtävää hän hoiti 2011 loppuun.

Heikkilän ajatukset näkyvät yhä perussuomalaisten puolueohjelmassa. Vuosina 1996–2011 hän oli puolueensa ohjelmatyöryhmissä ja osallistui vielä tämän jälkeen perussuomalaisten maaseutuohjelman laatimiseen.

Maaseudun puolestapuhuja

Marttilan Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Timo Häkkiselle jäi käsitys, että mieluisinta poliittisen vaikuttamisen aikaa Lauri Heikkilälle oli työ kansanedustajana vuosina 2011–2015. Tärkeäksi tehtäväksi Heikkilä koki maa- ja metsätalousvaliokunnan varapuheenjohtajuuden, jonka lisäksi hän oli talousvaliokunnan varajäsen ja Pohjoismaiden neuvoston Suomen valiokunnan jäsen.

Heikkilä halusi tehdä voitavansa maaseudun elinvoiman turvaamiseksi. Kotikuntansa Marttilan asukasluvun laskeminen, pienten tilojen häviäminen sekä palvelurakenteen heikkeneminen surettivat häntä aivan erityisesti ja viimeisimpänä merkittävänä iskuna hän piti Varhan suunnitelmia supistaa terveysasemien palveluverkkoa.

Timo Häkkinen kertoo Heikkilän harmitelleen, kuinka vähän Varhan aluevaltuutetut saivat tietoja virkamiesten tekemistä valmisteluista. Esitys palveluverkon supistuksista selvisi Heikkilällekin vasta median välityksellä.

Myös tasokkaan koulutuksen turvaaminen oli filosofian tohtoriksi opiskelleelle Heikkilälle sydämenasia.

Heikkilä toimi Marttilan Perussuomalaiset ry:n puheenjohtajana. Marttilan Perussuomalaiset valitsi keskiviikkona (3.4.2024) pidetyssä kevätkokouksessaan uudeksi puheenjohtajakseen Janne Gustafssonin.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän