Tätä mieltä: ”Pöytyä – kuihtuako vaiko ei?”

0

Jos kunnassa ei ole hyvä asua, niin asukkaat ja verotulot loppuvat ja edessä on näivettyminen. Tässäkö lapsiemme tulevaisuus? Onko edessä poismuutto historiallisen luonnonkauniista Aurajoen perinnemaisemasta? Harvapa tuota lienee ajatellut, luonnonmukaista ja monipuolista elinympäristöä kun pidetään helposti itsestään selvyytenä. Ja niinhän se on ollutkin, vuosisadat.

Vaan jos vastassa on – minne ikinä katseensa kääntääkään – pyörivien siipien aiheuttama välkyntä ja sen seurauksena aivoihin porautuva krooninen päänsärky sekä matalataajuisena läpitunkevan melun aikaansaamat fyysiset ja psyykkiset oireet, niin kysymys kuuluu: missä ja kuka kustantaa hoidon, jos sellainen joskus keksitään. Huomattiinhan sen ensin niin trendikkään tupakankin lopulta tappavan.

Tappokonehan se tuo myllykin on: joutsenet ja muut suurlinnut kuuluvat löytyvän mestattuina tornin juurelta. Sekö on Pöytyän kotkienkin loppusijoituspaikka? Tässä EU:n tiukka lintudirektiivi itkenee verta.

Uutisoinnin mukaan Suomessa mennään tuulivoiman kanssa villin lännen meiningillä, kokonaisuutta koordinoimatta. Urakoitsijat kiittävät rakennusvaiheessa ja ulkomainen omistaja siirtää kalliin energian suurvoitot ja samalla veroeurot pois Suomesta. Käyttöiän tultua täyteen siirretään yhtiö varattomalle, jolloin valtavat purkukustannukset ja maisemoinnit jäävät maanomistajalle tai kunnalle.

Sivistyneemmissä maissa on isketty jarrut päälle ja alettu pohtia väärään aikaan sähköä tahkoavan teknologian järjellisyyttä. Kun on pakkasta, tarvitaan sähköä, mutta silloin on monesti tyyntä – eikö?

Merelle sijoitettuna tuulivoimala tuottaisi puolet enemmän energiaa, joten maalle rakentamisessa ei ole järjen häivää senkään suhteen. Joka tapauksessa tarvitaan aina sama määrä jollakin muulla tavalla tuotettua energiaa, että selvitään niistä tuulettomista hetkistäkin.

Tuulipuiston sijoitusohje on asumattomille alueille, ei ripottelu perinnemaisemaksi luokiteltuun kulttuurimaisemaan. Harva ymmärtää miltä Eiffel-tornin korkuinen, kuuden jalkapallokentän kokoista propellia pyörittävä hirviö näyttää luonnossa ja miten pitkälle horisontin tuolle puolelle se näkyy. Saati miltä näyttää sitten rypäs niitä.

Ainakin 300-metrinen Eiffel-torni näkyy todella kauas ja siitä puuttuu vielä siivistö. Miettikääpä jos sattuu oma pirtti sijaitsemaan sellaisen juurella.

Suomen villi rakentamishuuma perustuu pitkälti siihen, että kunnat kuvittelevat saavansa paljon kiinteistöveroja ja paikkaavansa niillä talouttaan. Suomi on kuitenkin poikkeuksellinen maa, muualla kun tuulivoiman verorahat ohjataan keskitetysti valtiolle. Nyt on jo käyty keskustelua siitä, milloin Suomi alkaa noudattaa samaa yleistä linjaa. Kunnalle jäävät siis vain poismuuttavan väestön taloutta kuihduttava vaikutus ja ainutlaatuisen luonnon pilaantuminen. Tosin tällä tiellähän me jo olemme, kun luontoa on raiskattu avolouhostoiminnalla lupaehtojen vastaisesti. Haluammeko me Pöytyällä siis harrastaa ojasta allikkoon politiikkaa?

Jalmari

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän