Kosken Eränkävijät on vuoden metsästysseura – Seura tekee aktiivista nuorisotyötä

0
Kosken Eränkävijät pokkasi vuoden metsästysseura -palkinnon. Aku-Pekka Väinölän ja Kalle Ahon mieltä lämmittää, että seuran tekemä pitkäjänteinen työ seuran kehittämiseksi ja nuorisotyön eteen on huomattu muuallakin.

KOSKI. Suomen Metsästäjäliitto on palkinnut Kosken Eränkävijät ry:n vuoden metsästysseurana. Kerta on tiettävästi ensimmäinen, kun seuralle on vuoden metsästysseura -palkinto myönnetty. Kosken Eränkävijöiden puheenjohtaja Aku-Pekka Väinölän ja Kalle Ahon mukaan palkinto on ylipäätään tullut harvoin Varsinais-Suomen piirin alueelle.

Palkintoperusteet vaihtelevat vuosittain, mutta pääsääntöisesti palkintoja ovat saaneet pitkäjänteistä työtä tehneet seurat. Piirit tekevät esitykset palkintojen saajista.

–Hyvältähän se tuntuu, kun kauan on työtä tehty ja muuallakin se on huomattu, Väinölä iloitsee palkinnosta.

Kosken Eränkävijät on muun muassa pitkäjänteisesti kehittänyt metsästysmajan ja ampumaradan aluetta sekä tehnyt vahvaa nuorisotyötä metsästysharrastuksen säilymiseksi. Vuosi sitten metsästysmajan alueelle valmistui lämpökeskus, joka lämmittää alueen rakennukset, joihin sisältyy metsästysmajan lisäksi ampumahalli, lahtivaja, keittiö ja saunarakennus. Lisäksi seura on omalla toiminnallaan kannustanut koskelaisia liikkumaan luonnossa rakentamalla kunnan alueelle laavuja.

Seuraavaksi suunnitelmissa on ampumaratojen korjaaminen.

–Ampumakopit uusitaan ja taustavallit katetaan, ettei lyijypäästöjä pääse maastoon, Väinölä ja Aho kertovat edessä olevasta korjaustyöstä.

Myös näyttösuojat uusitaan ja radalle tulee elektroninen taululaite, joka näyttää tulokset välittömästi ampujalle.

NUORISOTYÖTÄ seurassa on tehty muun muassa järjestämällä leirejä ja tekemällä yhteistyötä esimerkiksi jousiampujien kanssa. Ensi kesänäkin Koskella järjestetään noin 10-vuotiaille tarkoitettu Minimetsoleiri ja jousiammuntaleiri. Aho arvelee, että leirien lisäksi nuoria on houkutellut mukaan talviammunnat.

Seura järjestää talviaikaan kaksi kertaa viikossa ilmakivääriammuntaa ampumahallissa ja kesällä on harjoitukset kerran viikossa ulkoradalla. Seuran jäsenet voivat käydä ampumassa muulloinkin.

–Meillä on myös ampumasimulaattori, jonka kanssa käymme erilaisissa tilaisuuksissa, Aho kertoo.

Väinölä ja Aho ovat kumpikin pitkän linjan seuralaisia.

–Polvenkorkuisesta olemme mukana olleet, Väinölä toteaa ja kertoo kummankin tulleen seuran toimintaan mukaan isiensä vanavedessä.

Samaan tapaan heidän lapsensa ovat aloittaneet seurassa.

Miehet arvelevat, että mielekkyys harrastuksessa on säilynyt, kun se ajan saatossa on hieman muuttanut muotoaan. Heidän nuoruudessaan ampumaurheilu oli seurassa aktiivista ja sen jälkeen varsinaisella metsästyksellä on ollut isompi rooli. Oma jälkikasvu sekä seuran tilat, jotka mahdollistavat riistamakkaroiden ja -säilykkeiden teon sekä savustamisen, ovat tuoneet harrastukseen uusia juonteita.

Viime vuosien aikana myös valkohäntäpeura on alkanut näytellä isoa roolia. Väinölä toteaa, että kannan suitsimisessa on ollut urakkaa.

Kosken Eränkävijä ry

Perustettu vuonna 1941

Ruonantien tontille seura asettui 1970-luvulla

Seuralla on noin 185 jäsentä, joista noin 70 prosenttia on aktiivisia metsästäjiä

Seuran jäsenistä on naisia noin 10 prosenttia

Alle 20-vuotiaita on seuran toiminnassa mukana parisenkymmentä