Kaatuneet puut patoavat törkyä Paimionjokeen Koskella

0
Paimionjoessa havaittiin tiistaina isohkon eläimen raato. Kyseiseen kohtaan on muodostunut jokeen kaatuneista puista pato, joka kerää kaikenlaista muutakin törkyä. Kuva: Simo Päivärinta.

KOSKI. Jokeen kaatuneet puut patoavat Paimionjoen mutkaan Jokitien päässä romua ja roinaa. Tiistaina samassa kohtaa havaittiin myös isokokoisen eläimen raato. Kyseessä oletetaan olevan peura, joka johtavan ympäristönsuojelutarkastaja Helinä Mäkelän mukaan on tarkoitus poistaa joesta mahdollisimman pian.

–Meillä on selvityksessä, miten otus saadaan pois, ja myös se, kuka tuon muun putsaa. Meillä ei siihen ole mahdollisuuksia, Mäkelä sanoo.

Kosken ympäristönsuojelussa on jo ehditty tutkia ilmakuvia, joiden perusteella puiden muodostama pato on ollut joessa parisen vuotta. Vuoden 2 019 ilmakuvissa patoa ei vielä näy, mutta vuoden 2 022 kuvissa näkyy.

–Ihmettelen, ettei kukaan ole aikaisemmin siitä ilmoittanut, Mäkelä sanoo ja kertoo, että padosta ja sen poistamisesta keskustellaan Paimionjoki-yhdistyksen kanssa.

–Heillä on alkamassa koskikunnostukset ja keskustelemme heidän kanssaan, mitä tälle padolle tehdään, pitäisikö se ottaa pois.

Jokeen on Mäkelän mukaan kaatunut pari isompaa ja pari pienempää puuta, joiden oksistoihin on ruvennut kertymään kaikenlaista kasvustoa ja maata. Mikäli puiden muodostama pato päätetään poistaa, padon jokimutkaan keräämät roinat siivotaan Mäkelän mukaan pois samalla kerralla. Kenen tehtäväksi padon ja roinien poistaminen tulee, on Mäkelän mukaan toistaiseksi avonainen kysymys.

Vedessä lilluvat tynnyrit ja putket ovat Mäkelän mukaan päätyneet Paimionjokeen todennäköisesti kevättulvien aikana.

–Sulamisvesien aikaan Paimionjoki on leveä ja railakkaasti virtaava, tavarat lähtevät helposti mukaan, hän sanoo.

Mäkelä ei osaakaan arvioida, ovatko roinat peräisin läheltä vai kaukaa. Myös vedessä kelluvan raadon kohtalosta voidaan tässä vaiheessa esittää vain arvailuja. Mäkelä veikkaa eläimelle käyneen jokin onnettomuus.

–Se voi olla pudonnut jäihin jossain vaiheessa tai voi olla, että se on ollut jollain tapaa loukkaantunut ja jäänyt tuohon.

Joka tapauksessa vaikuttaa siltä, että eläin on ehtinyt olla vedessä ja kuolleena jo jonkin aikaa, koska se on niin pullistunut.

Tynnyri ja putki ovat voineet kevättulvien mukana kulkeutua kaukaakin tai ne voivat olla peräisin myös ihan läheltä. Kuva: Simo Päivärinta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän